Casa Varlaam din Braila

Monument istoric

Daca te plimbi pe strazile din Centrul Vechi, ai toate sansele sa gasesti cate un mic indiciu despre frumusetea trecutului, dintr-o epoca de mult timp apusa. Casa Varlaam din Braila este o cladire frumoasa si impunatoare, construita la inceputul secolului XX, in 1912.

Este situata pe strada Ion Luca Caragiale, numarul 3, in Centrul Vechi al orasului Braila.

Casa Varlaam din Braila – istorie

Conform lui Ioan Muntean, in cartea sa „Monumente istorice ale orasului Braila”, Constantin Varlaam, a fost un avocat al vremii respective, si al doilea ajutor de primar (Nestor Filotte, in 1914).

In atlasul istoric Braila, avem urmatoarea descriere, oferita de Ana-Maria Vicol: „Volume dispuse pe un singur nivel. Vederea estetica asociaza elemente de neobaroc si Secession. Deschideri rezolvate diferit; dreptunghiuri simple, arce turtite, arce in plin cintru. Laturile arcuite sunt accentuate vizual prin benzi decorative reprezentand frunze de stejarCornisa e marcata de benzi de ornamente geometrice. Bosaje. Feronerie de foarte buna calitate – poate importata…”

Pe o perioada de peste 20 de ani, in acest loc a functionat Inspectoratul Scolar Judetean. Conform zvonurilor locale, monumentul urma sa fie viitoarea Casa a Casatoriilor, dar acest plan nu s-a mai concretizat, imobilul fiind in cele din urma retrocedat.

Pana in momentul retrocedarii, Casa Varlaam din Braila a gazduit incepand cu luna decembrie din anul 2000 pana in aprilie 2005, Galeriile Emilia Dumitrescu, cu peste 7000 de opere de arta, reprezentand donatia artistei. De asemenea au fost expuse si piesele Memorialului Nae Ionescu, Vasile Bancila si Anton Dumitru. Dupa retrocedarea casei, colectiile operelor de arta au fost transferate la „Casa Perpessicius”.

Daca doriti sa va cazati in Braila puteti face rezervarea pe booking de pe acest link, astfel obtineti 10% din valoare inapoi din partea Booking. Odata ce ati intrat, alegeti perioada dorita in care doriti sa programati concediul si scrieti numele pensiunii dorite in bara de cautare.

Daca ti-a placut articolul, poti da like la pagina de Facebook Viata prin Fotografie by Mihai Serban 🙂

Aparat foto utilizat

Sony Alpha A6000 + obiectiv kit 16-50 mm + obiectiv SEL 55-210 mm – Il puteti achizitiona in Romania de la magazinul F64 – mai multe detalii aici

Pentru alte aparate asemanatoare consultati acest link

Aparat foto utilizat

Sony Alpha A6000 + obiectiv kit 16-50 mm + obiectiv SEL 55-210 mm

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *