Cetatea Poenari

O cetate care merita vizitata

Situata la cativa kilometri de barajul Vidraru, Cetatea Poenari domina un varf de munte de langa localitatea Arefu. Obosesti un pic pana urci, dar peisajul de sus merita tot efortul.

Cum ajungi la cetate?

Noi am plecat de la Bucuresti cu destinatia Cluj, dar cetatea era relativ pe acelasi traseu, am zis ca merita sa ne abatem 25 de km ca sa o vizitam. Din Bucuresti pana la parcarea cetatii sunt aproximativ 180 de km. Daca pleci din Pitesti, din momentul in care ai iesit de pe autostrada, mai sunt 60 de km. Pe drum treci prin Curtea de Arges.

Cat de sus este Cetatea Poenari?

Destul, am spus noi, mai ales ca pana la ea ai de urcat aproximativ 1480 de trepte. Acum depinde de conditia fizica a fiecarei persoane, dar va asigur ca merita sa ajungeti in varf.

Daca e greu, mai luati pauze, deoarece tot traseul este prin padure si este destul de placut vara, fiind racoare.

Taxa de vizitare este de 5 lei, 4.80 lei daca este sa fiu mai precis, si o sa primiti si rest, fiindca taxatorul are borcanul cu maruntis pregatit, si nu va lasa sa plecati pana cand nu va restituie diferenta. Singurul meu gand este acela ca persoana care percepe taxa are o conditie fizica destul de buna, daca trebuie sa urce zilnic toate treptele.

Scurt istoric al Cetatii Poenari

Initial a fost construit un singur turn, de catre Negru Voda in secolul 14. Mai tarziu, Vlad Tepes a adaugat 4 turnuri si ziduri groase de 2-3 metri, utilizand-o ca resedinta secundara, fortareata impotriva Otomanilor, refugiu si ca punct de observatie.

Legenda cetatii Poenari

Conform legendelor, Vlad Tepes fiind urmarit de turci, a reusit sa se refugieze in cetate, potcovind caii cu potcoavele invers, derutand astfel inamicii.

O alta legenda este aceea ca Vlad Tepes afland de planul unor boieri, de a-l trada, a reusit sa ii atraga intr-o capcana, si dupa ce i-a prins, i-a obligat sa mearga pe jos de la Targoviste pana la Poenari, si acolo sa construiasca cetatea care este inca in picioare.

Cetatea in ziua de astazi

Indiferent de cat de adevarate sunt legendele, Cetatea Poenari a reusit sa dainuiasca pana in prezent. Cei doi boieri trasi in teapa, situati la intrarea in cetate, ne reamintesc de trecutul nemilos. O mare parte din constructie a fost distrusa intr-un asediu turcesc in 1462, si de un cutremur in 1915 care a dus la prabusirea unui zid.

Din pacate, timpul, natura, si nepasarea distrug incet incet aceasta fortareata, care a reusit sa tina piept turcilor in trecutul plin de razboaie.

De la cetate puteti merge mai departe catre barajul Vidraru sau mai sus pe Transfagarasan catre Cabana Balea Lac.

Detalii ruta:

  • Bucuresti – Cetatea Poenari (aprox. 180 km)

Bucuresti – Pitesti – Curtea de Arges – Cetatea Poenari

Pitesti – Cetatea Poenari (aprox. 60 km)

  • Urcare din parcarea Cetatii Poenari pana sus (aprox. 1500 trepte)

Daca doriti sa va cazati in aceasta locatie puteti face rezervarea pe booking de pe acest link, astfel obtineti 10% din valoare inapoi din partea Booking. Odata ce ati intrat, alegeti perioada dorita in care doriti sa programati concediul si scrieti numele pensiunii dorite in bara de cautare.

Daca ti-a placut articolul, poti da like la pagina de Facebook Viata prin Fotografie by Mihai Serban 🙂

Aparat foto utilizat

Sony Alpha A6000 + obiectiv kit 16-50 mm + obiectiv SEL 55-210 mm – Il puteti achizitiona in Romania de la magazinul F64 – mai multe detalii aici

Pentru alte aparate asemanatoare consultati acest link

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *