Cetatea Medievala a Severinului

Cetatea din Drobeta Turnu Severin

Intr-o zi ploiasa de august ne-am hotarat sa facem o mica vizita la Cetatea Medievala a Severinului. Au fost niste saptamani caniculare, asa ca aceasta mica ploaie era bine-venita si te indemna la plimbare. Noi eram cazati in Orsova, intr-o locatie foarte frumoasa (Casa Doma), asa ca nu am facut mult pana in Drobeta, si intre timp a trecut si ploaia, si nu a ramas decat mirosul placut al ierbii.

Unde este localizata cetatea?

Venind dinspre Orsova am ajuns destul de usor. Indiferent din ce parte vii, trebuie sa te indrepti catre sudul orasului. Cetatea sta triumfatoare impotriva timpului pe malul Dunarii, langa frumosul Parc al Rozelor.

Scurt istoric al Cetatii

Asa cum scrie si pe placuta din fata cetatii, aceasta a fost initial construita ca un avampost strategic de intrare de pe Dunare catre Europa Centrala si ca fortareata impotriva pecenegilor si si cumanilor prezenti in regiune. Ctitorul ei a fost regele maghiar Ladislau cel Sfant (1077-1095), iar cetatea a fost amplasata la aproximativ 500 m de castrul roman si podul construit de Apollodor din Damasc.

Fortareata a fost construita la granita dintre catolicism si ortodoxie, si de la inceput a fost subiect de disputa militara si religioasa.

In anul 1233 a fost transformata in cetate de catre regele maghiar Andrei al II-lea, care mai tarziu, in 1247 a predat-o cavalerilor Ioaniti. De-alungul timpului au fost duse multe lupte pentru cucerirea cetatii si fiind pozitionata strategic pe malul Dunarii, cucerirea ei ar fi insemnat o mare victorie pentru oricare atacator.

A rezistat timpului si atacurilor

Dupa ce voievodul Litovoi refuza vasalitatea fata de regele maghiar, va muri aparand cetatea. Urmata de istorie insangerata, fortificatia va ajunge in grija noului Ban de Severin, si anume Mircea cel Batran. In timpul domniei lui, va fi semnat un tratat de alianta antiotomana cu regele maghiar Sigismund de Luxemburg, chiar in Cetatea Medievala a Severinului.

Ultimele momente de glorie ale cetatii au fost in timpul domniei lui Iancu de Hunedoara, care va fi Ban de Severin in 1438. Din pacate, cetatea a fost cucerita in 1524 si a ajuns in mainile lui Soliman Magnificul, care a cerut demolarea acesteia 2 ani mai tarziu. Pietrele ramase din demolare, au fost folosite la construirea altor cetati la sud de Dunare. Din cetate nu a mai ramas asfel decat un singur turn, cel denumit de localnici „Turnul lui Sever”. Cetatea a fost reconstruita incet, dar de-alungul a peste 300 de ani. In 1936, in urma unor sapaturi a fost descoperit planul initial al cetatii.

Cetatea Medievala a Severinului in prezent

In 2009 Cetatea Medievala a Severinului a intrat intr-un program de renovare. Proiectul a fost finantat cu fonduri locale si Europene, cu un cost de aproximativ 14 milioane de euro. Lucrarea a fost finalizata in 2015, iar in timpul reabilitarii, au fost facute numeroase descoperiri arheologice. A fost gasit un tezaur monetar (monede turcesti, maghiare, denari) dar si arcuri, sageti, tunuri, zale si oseminte umane.

Este o cetate impresionanta, si plina de istorie, cu peste 1000 de ani de lupte. In plus in vecinatate este si piciorul podului lui Traian, care dainuieste de aproape 2000 de ani. Este o zona plina de istorie care merita vizitata.

La sfarsitul vizitei ne-am intors in Orsova, pentru a ne continua excursiile, dar pot spune ca cetatea a meritat vizitata. O recomand daca aveti vreodata drum in apropiere de orasul Drobeta Turnu Severin.

Detalii ruta:

  • Orsova – Cetatea Medievala a Severinului (aprox. 30 km)
  • Sau Bucuresti – Drobeta Turnu Severin (aprox. 350 km)

In aceeasi perioada am vizitat si Chipul lui Decebal, Grota Haiducilor, Manastirea Vodita si Cheile Corcoaiei.

Daca doriti sa va cazati in aceasta locatie puteti face rezervarea pe booking de pe acest link, astfel obtineti 10% din valoare inapoi din partea Booking. Odata ce ati intrat, alegeti perioada dorita in care doriti sa programati concediul si scrieti numele pensiunii dorite in bara de cautare.

Daca ti-a placut articolul, poti da like la pagina de Facebook Viata prin Fotografie by Mihai Serban 🙂

Aparat foto utilizat

Sony Alpha A6000 + obiectiv kit 16-50 mm + obiectiv SEL 55-210 mm – Il puteti achizitiona in Romania de la magazinul F64 – mai multe detalii aici

Pentru alte aparate asemanatoare consultati acest link

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *