Manastirea Vodita

Un popas excelent – cea mai veche ctitorie voievodala atestata documentar

Cand ne aflam in drum spre Cetatea Medievala a Severinului dinspre Orsova, am vazut un indicator catre Manastirea Vodita. Asa ca, la intoarcere ne-am hotarat sa facem acest mic ocol.

Merita sa faceti un mic popas la cea mai veche manastirea din Tara Romaneasca.

Cum se ajunge la manastire?

Pentru a ajunge la destinatie se iese de pe DN6. Este mai aproape de Orsova decat de Drobeta. Noi am fost cazati la Casa Doma, astfel de la intrarea din Orsova pana la drumul catre manastire sunt 7.7 km. Drumul este placut de parcurs, fiindca esti inconjurat de padure si peisaje frumoase, avand doar 1.4 km. Trebuie avut grija sa nu mergeti cu viteza, deoarece este foarte ingust si nu au loc doua masini.

Dupa ce am parcat in dreptul bisericii din lemn, am vazut de la departare vechile ruine ale manastirii. Imaginea lor in padure, sub bataia soarelui bland era una feerica. Odata ce te apropiai, paseai incet incet catre trecut.

Un mic istoric

Manastirea cu hramul Nasterea Maicii Domnului este cea mai veche ctitorie voievodala atestata documentar. Aceasta reprezinta si primul asezamant monahal administrat autonom, conform regulilor specifice Bisericii Ortodoxe.

Manastirea a fost ridicata de Sfantul Cuvios Nicodim cel Sfintit, intre anii 1369-1374, fiind finantata de voievodul Vladislav I. Domnul Tarii Romanesti daruieste inca din 1374 ctitoriei sale, trei sate si venitul de la opt pescarii de la Dunare. Toate aceste daruri plus multe altele sunt trecute in limba slava pe un pergmant, aflat in original in Directia Arhivelor Nationale Istorice Centrale din Bucuresti.

O perioada de glorie

Manastirea a fost sustinuta si mai tarziu de catre Dan I, Mircea cel Batran, Dan al II-lea, Vlad Dracul si Radu cel Frumos. Inclusiv Sigismund de Luxemburg recunoaste Manastirea Vodita, iar despotul Serbiei Stefan Lazarovici ofera acesteia in dar zece sate sarbesti in 1406.

Manastirea devine astfel cu timpul cel mai puternic centru duhovnicesc al zonei. Din pacate, atacurile inamice tot mai dese asupra cetatilor de la Sud de Dunare, au dus la mutarea acestuia intr-o zona sigura. Din acest motiv Sfantul Nicodim (calugar originar din Serbia), a zidit intre anii 1377-1378, Manastirea Tismana. Pentru o perioada lunga de timp, Manastirea Vodita a functionat ca metoc (manastire subordonata) al Manastirii Tismana.

Decaderea

Odata cu ocuparea cetatii Severin de catre Baliberg, aflat in fruntea armatelor turcesti, in 1524, toate bunurile Manastirii Tismana din jurul Manastirii Vodita au fost confiscate. Spre sfarsitul secolului XVII-lea Manastirea Vodita a fost devastata complet.

In 1689 boierul Cornea Brailoiu a reconstruit manastirea. Mai tarziu in urma razboiului austro-turc din 1718, Manastirea Vodita a fost vandalizata. Astfel, a intrat intr-o noua perioada de decadere.

In prezent

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat in ianuarie 1991 reinfiintarea Manastirii Vodita. In urma deciziei in perioada 1991-1995 s-a construit un somptuos corp de chilii, in care se afla si staretia manastirii. De asemenea a fost  ridicata si o bisericuta de lemn, construita de mesterii maramureseni in 1995. Aceasta a fost sfintita pe 29 iulie 2001 de catre Mitropolitul Olteniei, Teofan.

Daca ajungi aici, trebuie neaparat sa faci o plimbare printre ruinile vechii manastiri si vei fi transportat in timp, in vremurile tulburi si pline de razboaie. Asa ca, data viitoare cand treceti prin zona, faceti si un mic popas in aceasta oaza de verdeata.

Detalii ruta:

  • Bucuresti – Orsova (aprox. 375 km)
  • Orsova – Manastirea Orsova (12.5 km)

In aceeasi perioada am vizitat si Chipul lui Decebal, Grota Haiducilor, Cheile Corcoaiei si Cetatea Medievala a Severinului.

Daca doriti sa va cazati in aceasta locatie puteti face rezervarea pe booking de pe acest link, astfel obtineti 10% din valoare inapoi din partea Booking. Odata ce ati intrat, alegeti perioada dorita in care doriti sa programati concediul si scrieti numele pensiunii dorite in bara de cautare.

Daca ti-a placut articolul, poti da like la pagina de Facebook Viata prin Fotografie by Mihai Serban 🙂

Aparat foto utilizat

Sony Alpha A6000 + obiectiv kit 16-50 mm + obiectiv SEL 55-210 mm – Il puteti achizitiona in Romania de la magazinul F64 – mai multe detalii aici

Pentru alte aparate asemanatoare consultati acest link

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *