Chipul lui Decebal

Cea mai mare sculptura din piatra din Europa

Chipul lui Decebal este situat intr-un loc absolut superb din tara noastra, si anume unde se intalneste Dunarea cu Carpatii. Noi am fost cazati in Orsova la pensiunea Casa Doma si am decis sa mergem pe Dunare intr-o excursie cu vaporul. Drumul a fost lung, fiindca am plecat chiar din portul orasului Orsova pana la Cazanele Mari.

Unde este localizat Chipul lui Decebal?

Aceasta se afla la o distanta de aproximativ 20 de km de Orsova, intre localitatile Eselnita si Dubova. Se poate ajunge atat cu masina, cat si pe Dunare. Recomand varianta Dunarii, fiind mult mai interesanta. Chipul lui Decebal este localizata in dreptul Cazanelor Mici.

In apropierea statuiei este si Manastirea Mraconia (traducere „loc ascuns” sau „apa intunecata„). Manastirea a fost ctitorita in 1453 si refacuta dupa 1800. Mai tarziu a fost demolata si refacuta din nou in 1968. Ultima restaurare a avut loc in 2000 si din acel moment poarta hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Graviil si Sfanta Treime.

Caracteristici sculptura:

Chipul regelui Dac are o inaltime de 55 de metri si o latime de aprox. 25 de metri. Ochii au o lungime de 4,3 metri, iar nasul o lungime de 7 metri si latimea de 4 metri. Chipul a fost construit in locul unde adancimea Dunarii este cea mai mare (120 de metri).

Sculptarea chipului

Persoana care a initiat acest proiect a fost Iosif Constantin Dragan. Omul de afaceri a reusit sa isi duca la indeplinire planul alaturi de 12 sculptori, pe o durata de aproximativ 10 ani. Lucrarea a fost executata sub atenta supraveghere a sculptorului Florin Cotarcea. Munca nu a fost una usoara datorita pericolelor (inaltimea, caldura si viperele). Nu au fost folosite utilaje industriale, ci unelte clasice. Din pacate nu au lipsit nici accidentele. Intr-o vara, o echipa de 5 persoane au cazut in gol, dar nu au suferit rani grave. De asemenea un alpinist a fost muscat de o vipera, dar toata lumea era pregatita pentru astfel de situatii si i s-a injectat imediat un ser antiviperin.

O etapa dificila a fost sculptarea nasului. Datorita macinarii stancii si a trepidatiilor, nasul s-a fisurat si era sa cada. S-a decis dinamitarea unei parti din el, si remodelarea acestuia si intarit cu armatura de fier si ciment.

In prezent

Chipul lui Decebal se afla in apropiere de placa memoriala antica „Tabula Traiana”. Acest monument a fost ridicat de Imparatul Traian, pentru a comemora victoriile imperiului Roman asupra dacilor in razboiul din 105-106.

Sub chipul regelui dac se afla o inscriptie in latina in cinstea persoanei care a facut posibila lucrarea „DECEBAL REX – DRAGAN FECIT” (Regele Decebal – facut de Dragan).

Este un monument care face cinste trecutului stramosilor nostri si merita vizitat. Cu siguranta o sa ftii atrasi de grandoarea basoreliefului dar si de frumusetea peisajelor.

In aceeasi perioada am vizitat si Grota Haiducilor, Manastirea Vodita, Cheile Corcoaiei si Cetatea Medievala a Severinului.

Daca doriti sa va cazati in aceasta locatie puteti face rezervarea pe booking de pe acest link, astfel obtineti 10% din valoare inapoi din partea Booking. Odata ce ati intrat, alegeti perioada dorita in care doriti sa programati concediul si scrieti numele pensiunii dorite in bara de cautare.

Daca ti-a placut articolul, poti da like la pagina de Facebook Viata prin Fotografie by Mihai Serban ­čÖé

Aparat foto utilizat

Sony Alpha A6000 + obiectiv kit 16-50 mm + obiectiv SEL 55-210 mm –┬áIl puteti achizitiona in Romania de la magazinul F64 – mai multe detalii aici

Pentru alte aparate asemanatoare consultati acest link

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *