Pestera Valea Cetatii din Rasnov

Pestera Valea Cetatii din Rasnov (sau Pestera Fundata)

Daca esti in apropiere atunci iti recomand sa faci o vizita la Pestera Valea Cetatii din Rasnov. Este destul de aproape de oras si merita vazuta.

Cum se ajunge la pestera?

 

Din parcarea Cetatii Rasnov sunt 2.3 km. Noi am plecat de la pensiunea unde am fost cazati si pe care o recomand, Pensiunea Dany & Ady. Este un drum frumos, mai ales toamna.

Daca faceti rezervarea pe booking si va cazati de pe acest link, obtineti 10% din valoare inapoi din partea Booking. Odata ce ati intrat, alegeti perioada dorita in care doriti sa programati concediul si scrieti numele pensiunii in bara de cautare.

Daca mergeti cu masina, o parcati in dreptul intrarii spre pestera. Din acel punct mai sunt aprox. 500 de metri de urcus. Sunt doua variante de drumuri de acces catre pestera, ambele pe jos. Unul marcat, pe deal, cu multe trepte si serpuit, iar celalalt in paralel cu el, in linie dreapta, mult mai usor, dar mai putin spectaculos.

Program de vizitare si tarife:

Pestera este deschisa de Luni pana Duminica in functie de perioada calendaristica:

  • Vara ( 01 mai – 30 septembrie ): 10.00 – 20.00
  • Iarna ( 01 octombrie- 30 aprilie ): 10.00 – 18.00

Tarife:

  • copii – 10 lei
  • adulti – 15 lei
  • grup organizat ( min 20 pers. ) : copii – 7 lei, adulti – 12 lei
  • tarif concert : copii = 20lei, adulti = 40 lei

Scurta noastra vizita

Cand am ajuns in parcarea pesterii am gasit un magazin de suveniruri dragut. Toata lumea credea ca de acolo se vindeau biletele pentru vizitarea pesterii. Ele se cumpara de sus din fata pesterii. Pana ne hotaram sa plecam spre pestera soseste in parcare un autocar plin de copii. Am spus sa plecam repede ca sa intram in pestera. Am inceput sa urcam scarile pana la pestera, dar am fost foarte repede ajunsi din urma de catre cei mici.

Intrarea se face impreuna cu ghidul si la ore fixe, iar toata vizita dureaza in jur de o ora. Toti copii asteptau la intrare, pregatiti sa fuga la propriu in interior. Galagia facuta de acestia era amplificata de intrarea in pestera. Deodata se aude un fluier asurzitor care a facut o liniste in care auzeam si suieratul vantului. In acel moment a aparut ghida noastra. A stiut perfect cum sa ii linisteasca pe cei mici. S-a observat faptul ca avea experienta cu grupurile de copii.

Din acel moment, ne-am asezat toti in sir indian, indiferent ca eram adulti sau copii si am urmat atenti indicatiile. Pestera este foarte frumoasa, inteligent luminata si cu pasarele peste tot. Trebuie doar sa aveti grija pe unde calcati, fiindca este umezeala mare, si toate treptele sunt alunecoase. Temperatura in pestera este constanta pe timpul anului, si este situata undeva in jur de 11 grade celsius.

Peste tot sunt stalactite si stalacmite, iar acestea sunt cele mai frumoase in sala mare, unde tavanul s-a pastrat intact.

Am vazut si lilieci, dar va sugerez sa nu puneti o lumina puternica pe ei.

La sfarsitul turului am iesit cu totii afara, si am ramas impresionati de frumusetea pesterii.

Scurt istoric

In 1949, in urma unei explozii hidraulice, s-a deschis Pestera Valea Cetatii din Rasnov. Bolovanii care blocau intrarea in pestera au fost aruncati in valea de jos. Mai tarziu in 1954, au intrat primul grup de oameni in pestera. Primul studiu complex a fost realizat in 1958 de catre Margareta Dumitrescu si Traian Orghidan. Intre anii 1981 si 1989 au fost topografiati in total 958 de metri. Din pacate, odata cu ultimul an, incepe si o degradare a pesterii, datorata accesului necontrolat al oamenilor.

Din 22.02.2010 Pestera Valea Cetatii din Rasnov intra in custodia SC EMS Cave SRL. Din acest moment pestera este amenajata corespunzator si protejata in acelasi timp. Aceasta a putut fi vizitata incepand cu luna decembrie 2010.

Inclusiv in perioada in care am fost noi erau foarte multi vizitatori. Este un obiectiv care merita cu adevarat vizitat 🙂

In aceeasi perioada am trecut pe lista si Dino Parc, Pestera Rasnoavei si Bisericuta Paganilor.

Daca ti-a placut articolul, poti da like la pagina de Facebook Viata prin Fotografie by Mihai Serban 🙂

Aparat foto utilizat

Sony Alpha A6000 + obiectiv kit 16-50 mm + obiectiv SEL 55-210 mm – Il puteti achizitiona in Romania de la magazinul F64 – mai multe detalii aici

Pentru alte aparate asemanatoare consultati acest link

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

2 Replies to “Pestera Valea Cetatii din Rasnov”

  1. Drumul pe sosea ar fi periculos pentru mersul pe jos ? Este circulat acel drum ? Am vazut ca din oras si pana la Cetatea Rasnov exista trotuar dar mai departe lipseste.

    1. Buna:) Intr-adevar, este o portiune unde trotuarul lipseste, dar nu este periculos, nu mai mult ca multe alte drumuri din statiunile turistice. Trebuie doar sa aveti grija la masini, iar pe portiunea fara trotuar, sa mergeti pe jos pe contrasens, sa vedeti cand vine masina, in rest nu sunt probleme. Este destul de circulat, atat pe jos cat si cu masini/motociclete/biciclete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *