Traseu Pestera Rasnoavei

Traseu Pestera Rasnoavei

Pestera este localizata in masivul Postavarul. Din pacate de cele mai multe ori este confundata cu Pestera Valea Cetatii. Aceasta din urma este usor accesibila si semnalizata corespunzator.

Localizare:

Pestera Rasnoavei este localizata in muntii Postavarul, din localitatea Rasnov, judetul Brasov. Coordonatele sale sunt: 45.575278, 25.488928. Se ajunge la pestera urmand un traseu marcat.

muntii-nostri.ro

Drumul ales de noi cate Pestera Rasnoavei

Noi am plecat de la pensiunea unde am fost cazati si pe care o recomand, Pensiunea Dany & Ady.

Daca faceti rezervarea pe booking si va cazati de pe acest link, obtineti 10% din valoare inapoi din partea Booking. Odata ce ati intrat, alegeti perioada dorita in care doriti sa programati concediul si scrieti numele pensiunii in bara de cautare.

Din pacate calea aleasa de noi initial a fost una nemarcata, si nu am iesit unde trebuia, desi peisajul era unul foarte frumos.

Traseul corect incepe din parcarea Cetatii Rasnov. Chiar vizavi de bariera parcarii incepe o poteca in padure. Trebuie urmariti copacii marcati cu crucea albastra pe fundal alb.

Este un traseu cu o dificultate usoara spre medie. Dupa cateva minute de mers o sa gasiti o pancarda pe care scrie faptul ca mai aveti de mers 1 si 1/4 ore pana la pestera. In realitate in functie de viteza grupului o sa faceti intre 1.5 si 2 ore.

Pe la jumatatea drumului am intalnit un batran care se plimba agale prin padurea plina de culoare. Am vorbit putin cu el, si l-am intrebat daca mergem pe drumul corect. A fost mai mult decat bucuros sa ne confirme ca mergem in directia cea buna si sa ne faca atenti ca la urmatoarea intersectie sa faacem dreapta. Si dupa ce am trecut de el, inca se mai auzea glasul lui in spate…. Nu uitaaaaati! La intersectie sa faceti dreaaaaaptaaaa…. dreaptaaaaa… dreaptaaa… dreaptaa…!

Drumul prin padure era unul foarte frumos, peste tot erau copaci, iar frunzele multicolore formau un peisaj din care nu am mai fi dorit sa plecam.

La mai bine de jumatate din drum se ajunge la o intersectie in care apar 3 poteci noi. Trebuie sa aveti grija sa va duceti in partea stanga. Din acest moment se schimba marcajul. Va fi o singura dunga verticala albastra, pe fundal alb.

Noua poteca va fi mai ingusta, si deja se schimba si vegetatia, apar din ce in ce mai multi brazi, si este mai multa umiditate in aer. Urmeaza o portiune de drum cu o inclinatie mai mare si cateva pietre pe care sa urcati. Dupa aproximativ 40 de min se ajunge la pestera. Intrarea este una usoara, dar mai departe daca doriti sa va aventurati o recomand doar cu echipamentul necesar.

Scurta descriere

Pestera Rasnoavei poate fi vizitata de oricine. Are o lungime de 390 de metri si 2 intrari. Noi am fost doar la una dintre ele. Nu este amenajata si nici iluminata, din acest motiv recomand sa veniti echipati corespunzator pentru explorarea pesterii.

Traseul interior este unul solicitant si nu este recoandat persoanelor claustrofobe deoarece o portiune mare din el se merge taras, si se coboara chiar si pe cabluri. De asemenea trebuie sa tineti cont de starea vremii, fiindca daca ploua se strange apa in pestera. Cine reuseste sa parcurga traseul va fi recompensat cu peisaje foarte frumoase cu diverse formatiuni carstice (stalactite, stalacmite si candelabre).

Noi nu am fost echipati corespunzator, asa ca nu am inaintat mai mult de o mica portiune la intrare. Am inteles ca pestera poate fi parcursa cam in 3 ore. Primii 40 m, pana la primul put pot fi parcursi doar cu o lanterna. Mai departe sunt stramtori si tarasuri si diaclaze foarte inguste si se iese in partea opusa a dealului.

De la pestera noi am continuat traseul catre Bisericuta Paganilor. Mai multe detalii despre acest obiectiv intr-un alt articol. La intoarcere am avut de urcat doar doua dealuri mai dificile, in rest a fost mult mai usor drumul si cu tot cu mici pauze de poze am facut aproximativ 1 ora si 20 min.

Traseu alternativ

Exista si o alta ruta catre pestera, pe un traseu marcat cu o dunga albastră. Se porneste de pe Strada Romulus Cristoloveanu, langa o biserică veche, din spatele Bisericii Sfântul Nicolae. Drumul este mai scurt (aprox. 1 ora). Se merge pana cand se termina soseaua, dupa care incepe un drum forestier. Fiti in schimb atenti, deoarece poteca catre pestera nu merge pe aceeasi directie cu drumul forestier.

Un traseu alternativ incepe de la noua baza olimpica. Pe acolo am incercat noi sa mergem prima data, dar nu este marcat la inceput si risti sa mergi gresit.

In aceeasi perioada am mai vizitat Dino Parc, Pestera Valea Cetatii (sau Pestera Fundata) si Bisericuta Paganilor.

Daca ti-a placut articolul, poti da like la pagina de Facebook Viata prin Fotografie by Mihai Serban 🙂

Aparat foto utilizat

Sony Alpha A6000 + obiectiv kit 16-50 mm + obiectiv SEL 55-210 mm – Il puteti achizitiona in Romania de la magazinul F64 – mai multe detalii aici

Pentru alte aparate asemanatoare consultati acest link

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *