Apune o lume odata cu plecarea dintre noi a Regelui Mihai I

S-a stins o personalitate care a influentat o lume intreaga, Regele Mihai

Regele Mihai I a fost ultimul sef de stat din perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial. A murit la venerabila varsta de 96 de ani. Au fost 96 de ani de shimbari majore, de istorie zbuciumata, de experiente inedite. Odata cu trecerea la cele vesnice a Regelui, a apus o lume in care Romania a incercat sa isi gaseasca o directie. Decesul Regelui Mihai I a survenit in Elvetia, marti 05.12.2017, in jurul orei 13:00.

Din pacate intr-o lume in care valorile publice sunt din ce in ce mai putine, iar oamenii au foarte putine exemple de moralitate si demnitate, decesul regelui este cu atat mai dureros.

Conform RomaniaTV programul complet al procesului funerar este urmatorul:

In data de 13 decembrie, corpul neinsufletit al Regelui va fi adus in tara cu ajutorul unui avion militar. Apoi va fi transportat la Castelul Peles. La eveniment va fi prezenta Familia Regala, dar si reprezentanti ai institutiilor Statului si ai Bisericii Ortodoxe. Prezenta va fi permisa doar presei, nu si publicului.

Intre orele 14:00 si 18:00 reprezentantii oficialitatilor Romane si Internationale vor transmite condoleante. Urmand ca dupa acea ora corpul neinsufletit sa fie transportat la Sala Tronului din Palatul Regal pana in ora 20:00, cand va avea loc o ceremonie cu caracter privat.
Persoanele care doresc sa depuna flori si sa aduca un ultim omagiu o pot face in urmatoarea perioada:

 • Miercuri între ora 20:30 și ora 22:00;
 • Joi între ora 08:00 și ora 22:00;
 • Vineri între ora 08:00 și ora 22:00.

Cei prezenti sunt rugați să respecte următoarele reguli:

 • Sa aibe un document de identitate;
 • Sa poarte o tinuta decenta, cu culori inchise;
 • Sa nu foloseasca aparate de fotogafiat, telefoane mobile sau alte instrumente electronice asemanatoare, din respect pentru momentul solemn;
 • Sa nu poarte bagaje voluminoase sau sacose;
 • Sa nu vina cu carucioare de copii, sau insotiti de cei mai mici de 7 ani;
 • Florile vor fi asezate in gradina, iar eventualele scrisori, timbre, fotografii si alte documente vor fi interzise, acestea pot fi ulterior trimise pe adresa Palatului Elisabeta prin posta;
 • Pentru orice nelamurire, personalul Casei Majestatii sale va fi prezent la eveniment;
 • In interiorul Palatului sunt interzise fumatul si vorbitul la telefon;

Ceremonia continua pe data de 16 decembrie 2017. Sicriul va fi asezat pe un catafalc in Piata Palatului Regal unde va avea loc un scurt serviciu religios cu acces public. Din acel moment cortegiul funerar va merge pe traseul Piata Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independentei – Piata Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei catre Catedrala Patriahala, unde va avea loc o ceremonie privata. La sfarsit, cortegiul funerar va merge la Curtea de Arges. Tot acolo va avea loc si slujba de ingropare in Noua Catedrala. Ceremonia va fi privata.

Scurt Istoric

Conform Wikipedia, regele s-a nascut pe 25 octombrie 1921 la Sinaia. Acesta a urcat pe tron la varsta de 5 ani in anul 1927. Fiind prea tanar, a fost formata o regenta (din principele Nicolae, patriarhul Miron Cristea si presedintele Inaltei Curti de Casatie, Gheorhe Buzdugan).

Mihai, Elena și Regina Maria (https://ro.wikipedia.org/wiki/Mihai_I_al_Rom%C3%A2niei)

Regele a domnit pana in 1930. Din acel moment au aparut si primele situatii dificile. Odata cu intoarcerea neasteptata a tatalui sau, Carol, in contextul unei crize economice, acesta l-a detronat. A urmat mai tarziu si pierderea mamei, care, la presiunea lui Carol al II-lea, a fost fortata sa plece la Florenta. A ramas acolo pana in anul 1940. In acelasi an Mihai revine pe tron la varsta de 18 ani, odata cu o perioada foarte dificila pentru Romania.

Din punct de vedere legal, Regele Mihai nu avea o autoritate foarte mare. Era in schimb seful suprem al armatei si putea desemna un prim-ministru cu puteri depline. Prin decretul emis de el in 6 septembrie 1940, l-a ales pe Ion Antonescu.

Marele Voievod Mihai în 1938 (https://ro.wikipedia.org/wiki/Mihai_I_al_Rom%C3%A2niei)

Pe 8 octombrie 1941, Regele Mihai I, in calitate de maresal si comandant suprem al armatei romane, a fost decorat cu cele trei clase ale Ordinului Mihai Viteazul. Este singurul detinator, alaturi de generalul Ion Antonescu.

Intoarcerea armelor

In contextul razboiului, armata Uniunii Sovietice se apropia periculos de frontiera estica a Romaniei. Astfel Mihai a luat hotararea de a se alatura Aliatilor. Alaturi de politicienii Maniu si Bratianu, Regele l-a invitat pe Antonescu la Palatul Regal. In momentul cand acesta a refuzat un armistitiu imediat, Mihai l-a destituit si i-a arestat pe Ion si Mihai Antonescu, generalul fiind predat mai tarziu sovieticilor. Astfel pe 23 august, la ora 22:00, a fost radiodifuzat un apel catre armata si natiune. A fost astfel proclamata loialitatea Romaniei fata de Aliati si declarat razboi impotriva Germaniei.

Mihai I și Ion Antonescu în 1941 (https://ro.wikipedia.org/wiki/Mihai_I_al_Rom%C3%A2niei)

Din pacate acest acord a fost catalogat ca o capitulare si o predare neconditionata in fata sovieticilor. In realitate prin actul de la 23 august 1944 se estimeaza ca s-ar fi scurtat Al Doilea Razboi Mondial cu 6 luni, salvandu-se astfel mii de vieti omenesti. S-a oferit astfel si armatei romane sansa de a elibera nordul transilvaniei de sub ocupatia ungara. Odata cu incheierea razboiului, regele Mihai a fost decorat cu Legiunea de Merit in cel mai inalt grad (Comandant Sef) de catre presedintele Statelor Unite ale Americii, Harry S. Truman. A fost de asemenea decorat si de catre Iosif V. Stalin cu Ordinul Victoria cu diamante.

Exista si un revers al medaliei, conform unor istorici, aceasta lovitura de stat a facut posibil avansul mai rapid a trupelor staliniste in Europa si Romania. Acest lucru s-ar explica prin omiterea unor invitatii pentru regele Mihai la marea majoritatea a festivitatilor de comemorare a Zilei Victoriei in cel De-al Doilea Razboi Mondial. Acest lucru fiind interpretat ca o condamnare tacita a regelui in privinta loviturii de stat.

Intrarea trupelor sovietice

Cu toate ca tara noastra a acceptat acest tratat, trupele sovietice tot au intrat pe teritoriul romanesc, dar fara confruntari armate. Au ramas in interiorul granitelor tarii pana in anul 1958, ignorand autoritatea romaneasca. In anul 1945, la presiunile armatei sovietice, regele a trebuit sa recunoasca guvernul prosovietic, avandul in frunte pe Petru Groza. Mihai a avut mai multe tentative de a se opune guvernarii sovietice, dar fara succes. Au fost si multi manifestanti de partea regelui. Din pacate acestia au fost retinuti si inchisi pana in jurul anului 1947. Ulterior fiind folositi ca si metoda de santaj in cazul loviturii de stat din 30 decembrei, care a dus la abdicarea regelui Mihai.

Abdicarea

In noiembrie 1947, Mihai a a calatorit la Londra unde a cunoscut-o pe Ana de Bourbon-Parma (care urma sa ii devina sotie in 1948 si cu care sa aiba 5 fiice).

Mihai I și Ana de Bourbon-Parma (1948) (https://ro.wikipedia.org/wiki/Mihai_I_al_Rom%C3%A2niei)

La insistentele lui Winston Churchill, acesta s-a intors in tara, unde pe 30 dec. 1947 a fost silit sa abdice (la amenintarea pistolului si a executiei a 1000 de studenti). Putin mai tarziu pe 3 ianuarie 1948 a fost trimis in exil.

Dupa 1989

Dupa revolutie, Regele Mihai a dorit sa se intoarca in tara. Pe 25 dec. 1990, Mihai a dorit sa intre in Romania si sa se reculeaga la Curtea de Arges. De asemenea urma sa ramana cu ocazia sarbatorilor. Din pacate a fost oprit de catre politie pe drum si silit sa se intoarca la aeroport si sa paraseasca tara. In 1992, guvernul i-a permis intoarcerea in tara. Lucru care l-a si facut, dar odata ajuns, un numar foarte mare de oameni (aprox 1 milion) l-a asteptat in Bucuresti. Poporul l-a primit cu mare bucurie. Acest suport l-a ingrijorat pe Ion Iliescu (presedintele din acel moment). Astfel regele a fost silit sa paraseasca tara si i-a fost interzisa intoarcerea pentru cel putin 5 ani. De-abia cu noul presedinte Emil Constantinescu, regele a primit din nou cetatenie romana in 1997.

Am avut un mare respect pentru Regele Mihai. A fost o persoana demna, respectuoasa, dar si respectata la randul ei de catre casele regale. Regele Mihai a fost mai mult ca o speranta spirituala pentru poporul Roman. Din pacate tara noastra a pierdut un stalp al istoriei, si o puternica valoare morala.

Odihneasca-se in pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *