Pestera Dambovicioara

Catre Pestera Dambovicioara

Situata in partea de sud a masivului Piatra Craiului, pestera Dambovicioara este la doar un kilometru de satul Dambovicioara din judetul Arges. Noi am vizitat pestera pe la jumatatea lunii noiembrie. Am plecat pe ploaie din Rasnov si dupa ce am trecut de Bran si am inceput sa urcam, ploaia s-a transformat brusc in ninsoare. A fost prima ninsoare pe care am prins-o in acest sezon.

La pestera se ajunge pe un drum serpuit si foarte frumos strabatand Cheile Dambovicioarei. Din punctul meu de vedere, este un traseu care merita facut pe bicicleta. Peisajele sunt superbe si pe alocuri mai apare cate o casa, de-a lungul paraului Dambovicioarei.

Nu uitati ca atunci cand ajungeti in parcul natural, sa platiti intrarea. Noi cand am ajuns am trecut ca vantul si ca gandul, si am vazut apoi in oglinda ca cineva facea semne. Era paznicul de la intrare. Nici nu l-am observat. Ne-am oprit si ne-am intors sa platim.

Pestera este una calda, cu o temperatura situata intre 10 si 12 grade. Din acest motiv umiditatea este destul de ridicata, in schimb, nu mai are o sursa de apa, deoarece paraul care a dus la formarea ei, are acum o alta albie. Aerisirea se face cu ajutorul unui curent de aer, ce strabate pestera de la intrare  pana la un horn inalt de 10 metri.

Tarif si program de vizitare:

– noiembrie – martie: orele 9:00-17:00
– aprilie – octombrie: orele 9:00-19:00
– bilet adulti – 7 lei
– bilet elevi, studenti – 3 lei

Ca si in cazul altor pesteri usor accesibile, am avut „norocul” ca odata cu noi sa ajunga un autocar plin de copii in vizita. De data asta, am stat mai in spate si am asteptat ca cei mici sa mearga inainte.

Caracteristicile pesterii Dambovicioara

Ghidul nostru a fost un baietel de 10-12 ani, dar care stia foarte bine sa prezinte istoria pesterii. In comparatie cu alte pesteri din Romania, aceasta este considerata ca fiind mica. Cu toate acestea, lungimea de 555 metri ii asigura statutul de cea mai mare pestera din zona.

Se pot observa de-alungul pesterii stalactite si stalacmite, dar si elemente mai rare precum coloanele. Dupa o anumita distanta aceasta se imparte in doua galerii (una de 20 m si una de 100 m).

De asemena au fost gasite si numeroase fosile de Ursus Spelaeus.

In interior au aparut diverse formatiuni geologice deosebite precum, forma unui elefant, a unei aripi de acvila, capul unui sarpe, pielea de leopard, etc.

Legendele pesterii

Conform unei legende, in pestera Dambovicioara a trait un pustnic cu numele de Pavel. In capatul uneia din incaperi se pot vedea anumite structuri calcaroase, acestea reprezinta scaunele si masa la care statea pustinicul dar si unele coloane, la care se ruga.

Conform altei legende, in perioada Primului Razboi Mondial in pestera se adaposteau doi haiduci. Numele lor era Budac si Fulga. Acestia stateau la panda si la momentul potrivit ieseau printr-o nisa din interiorul pesterii, jefuid pe cei bogati. Prada o imparteau mai apoi cu persoanele sarace. Fiind prieteni cu localnicii, organizau petreceri si nunti in sala mare a pesterii Dambovicioara. In cele din urma au fost tradati, fiind prinsi de autoritati. Budac a fost impuscat, iar Fulga intemnitat.

Cat de veridice sunt aceste legende, nu se stie, dar odata intrat in pestera, iti dai seama de faptul ca, au fost mii de persoane care au calcat pe aceleasi pietre tocite de negura timpului ca si tine. Este si o portiune mai greu de parcurs, care necesita echipament special. Acea portiune este interzisa publicului. In rest pestera Dambovicioara este usor de vizitat si merita trecuta pe lista obiectivelor turistice.

Cazare

In acea perioada noi am stat cazati in Rasnov la Pensiunea Max International.

Daca faceti rezervarea pe booking si va cazati de pe acest link, obtineti 10% din valoare inapoi din partea Booking. Odata ce ati intrat, alegeti perioada dorita in care doriti sa programati concediul si scrieti numele pensiunii in bara de cautare.

Tot in aceeasi locatie puteti vizita si Dino ParcPestera Valea Cetatii (sau Pestera Fundata), Bisericuta Paganilor Pestera Rasnoavei. si Cetatea Rasnov.

Daca ti-a placut articolul, poti da like la pagina de Facebook Viata prin Fotografie by Mihai Serban 🙂

Aparat foto utilizat

Sony Alpha A6000 + obiectiv kit 16-50 mm + obiectiv SEL 55-210 mm – Il puteti achizitiona in Romania de la magazinul F64 – mai multe detalii aici

Pentru alte aparate asemanatoare consultati acest link

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *