Mausoleul de la Mateias

Catre Mausoleul de la Mateias

Cunoscut si sub numele de Mausoleul Eroilor din comuna Valea Mare-Pravat, judetul Arges, este un monument dedicat eroilor din Razboiul de Intregire Nationala din 1916-1918. Nu am avut in plan sa il vizitam, dar ne intorceam de la pestera Dambovicioara, iar pe drum am vazut Mausoleul de la Mateias, asa ca ne-am decis sa ne oprim.

Mausoleul este aproape de Campulung. Este situat la jumatatea distantei dintre Targoviste si Rasnov, pe drumul catre Bran.

 

Odata ajunsi am observat ca parcarea este destul de mare, incapatoare si plina de tarabe iar inainte sa urcam pe trepte catre cladire, m-am imprietenit cu un catel.

Am pornit incet incet catre multitudinea de trepte. La jumatate te asteapta un angajat al complexului. Taxa de vizitare este de 5 lei (in acesti bani primesti si un magnet). In aceasta suma poti vizita cele doua camere de muzeu din stanga si din dreapta, dar poti face poze si cu o mica costumatie de soldat.

Scurt istoric:

Numele mausoleului vine de la faptul ca a fost dezvoltat dintr-un ansamblu de cladiri asezate pe dealul Mateias. Acesta a fost ridicat intre anii 1928-1935. Este compus din doua corpuri. Cel orizontal (osuarul) adaposteste in 31 de cripte mai bine de 2300 de militari romani. Cel vertical are forma unui turn cu foisor.

A fost consolidat in doua randuri, odata in urma unor infiltratii, in 1945-1976 si mai tarziu din cauza cutremurului din 1977.

Forma actuala dateaza din perioada 1980-1984, cu mici imbunatatiri tehnologice de-alungul timpului.

La final iti ramane intiparit in minte textul din partea stanga a mausoleului: „Pentru onoarea patriei si a drapelului, pentru faurirea unitatii Romaniei, noi am aparat pamantul sfant al tarii, lasandu-va voua, generatiile viitoare, o natiune libera si independenta”. Iti dai seama de trecutul sangeros si bataliile purtate pentru libertatea care o avem astazi.

Daca aveti drum prin zona respectiva, recomand o scurta vizita si la Mausoleul de la Mateias.

Daca doriti sa va cazati in aceasta locatie puteti face rezervarea pe booking de pe acest link, astfel obtineti 10% din valoare inapoi din partea Booking. Odata ce ati intrat, alegeti perioada dorita in care doriti sa programati concediul si scrieti numele pensiunii dorite in bara de cautare.

Daca ti-a placut articolul, poti da like la pagina de Facebook Viata prin Fotografie by Mihai Serban 🙂

Aparat foto utilizat

Sony Alpha A6000 + obiectiv kit 16-50 mm + obiectiv SEL 55-210 mm – Il puteti achizitiona in Romania de la magazinul F64 – mai multe detalii aici

Pentru alte aparate asemanatoare consultati acest link

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *