Sighisoara

Vizita la cetatea Sighisoara

Un oras care cu siguranta merita vizitat este Sighisoara. Odata ce te plimbi pe acele stradute, ai senzatia ca te intorci in timp. Este fascinant faptul ca este singura cetate medievala locuita din Romania si printre putinele din Europa. Sunt si alte cetati mai impresionante in tara decat aceasta, dar acest loc este cu atat mai interesant cu cat iti dai seama ca acele case in care au trait persoane din vremuri de mult apuse sunt inca in picioare si mai mult de atat, sunt inca locuite.

Pozitionarea foarte buna a Sighisoarei i-a asigurat o dezvoltare armonioasa si sigura de-a lungul timpului. Se afla la 156 de km fata de Cluj, 120 de km fata de Brasov, 300 de km fata de Bucuresti.

Intrarea in cetate este una frumoasa ­čÖé

Ce poti vizita?

In primul rand cetatea in sine. Toate stradutele, te atrag sa faci o plimbare printre casele colorate. Daca o vizitezi in perioada rece, vei simti mirosul fumului de la hornuri. Toate aceste elemente combinate, te transpun practic in trecut intr-o lume pe care cu greu o mai gasesti astazi pe undeva. Eu sugerez sa incercati sa va plimbati si in exteriorul cetatii, nu merge multa lume pe acolo.

Practic cetatea este formata din doua parti. Prima este cea de sus (care cuprinde Scoala si Biserica din Deal), iar la baza este cea de-a doua parte care cuprinde cladirile cetatii. Zidul are inaltimi cuprinse intre 4 si 8 metri si a avut initial 14 turnuri, din care au mai ramas in picioare doar 9.

Prin cetate la pas

Trebuie sa iti faci timp sa te plimbi pur si simplu prin Piata Cetatii, sa admiri cladirile, sa ai un moment de respiro. Poti intra in magazinele cu suveniruri, poti savura vara o bere rece sau o limonada, iar iarna sau un vin cald sau un ceai, in restaurantele din zona.

Atractia principala si emblema orasului Sighisoara o reprezinta Turnul cu Ceas. Acesta trebuie neaparat vizitat. Ce-i drept este si cel mai aglomerat obiectiv. In unele zile poti sta destul de mult la coada pentru o vizita. Dar merita!

Odata ce ajungi sus si ai in fata ochilor panorama intregii cetati, simti ca tot efortul a meritat. De asemenea intreg turnul este muzeul de istorie a orasului. Se poate spune ca este singurul muzeu din tara asezat pe verticala.

Cat mai sus ­čÖé

Este format din 5 etaje plus terasa la final si are o inaltime de 64 de metri. La primul etaj este organizata o expozitie de arheologie, la al doilea nivel una de farmacie medievala, la etajul trei este expus mobilier medieval, interesanta mi s-a parut expozitia de la etajul patru, cea dedicata breslelor din Sighisoara.

La etajul cinci se poate admira mecanismul ceasului cu cele 7 figurine (cate una pentru fiecare zi a saptamanii). La final, cand ajungi la ultimul etaj, te poti bucura de panorama orasului. Este superb sa vezi toate casutele de sus, sa vezi ca s-a pastrat stilul arhitectural. De asemenea vei observa din loc in loc, cate o placuta cu o destinatie speciala si cati km sunt pana la aceasta.

Printre case vechi

In apropiere veti observa o casa galbena si anume casa in care a locuit Vlad Dracul 4 ani. Domnitorul a s-a aflat aici intre anii 1431 si 1435.

Aveti grija la scari!

Un loc cu o semnificatie aparte pentru mine, si pe care il voi tine minte este Scara Scolarilor. Aceasta a fost construita pentru a usura accesul elevilor catre Scoala din Deal si catre biserica. Noi am fost intr-o perioada ploioasa, astfel treptele desi sunt acoperite tot sunt umede. Dupa ce am vizitat biserica din deal, am coborat catre piata cetatii tot pe aceste scari. Eu fiind incaltat cu bocancii de zapada, acestia erau un pic mai mari decat treptele. Din acest motiv calcam pe marginea treptei. Fiind putin neatent am alunecat si am cazut, pe romaneste, in fund.

In mod traditional, ceilalti din jur radeau. M-am ridicat, am observat ca aveam telefoanele la spate si am cazut pe ele. Logic unul s-a crapat (bine ca nu era vreun Iphone X). Nici nu mi-am revenit bine, am coborat cateva trepte si am alunecat din nou. Au urmat mai multe rasete, o durere suplimentara. Noroc ca nu mai aveam telefoanele la spate :). Am mai mers putin si ii spuneam sotiei ca trebuia sa scoata telefonul si sa filmeze. N-am apucat sa termin fraza si am alunecat a treia oara. Lumea nu prea a mai ras… credeau probabil ca sunt baut (pana la urma asta e impresia pe care ti-o da un om ce cade de 3 ori ­čÖé ).

Am mers prin cele mai ciudate coclauri si stanci si nu am alunecat, dar am facut-o acum pe niste trepte (si de 3 ori !!!!). A treia oara, desi ma durea cel mai tare, m-am ridicat cel mai repede (de rusine) si am iesit din zona scarilor. Asa ca aveti grija pe acolo daca este umed ­čÖé

Sus pe deal

In capatul de sus al scarii vei ajunge la Scoala si la Biserica din Deal. Sunt cladiri frumoase, iar in atmosfera de ceata era o imagine aparte. Biserica este construita pe cea mai inalta parte a cetatii. este una dintre putinile biserici care au cripta sub cor.

In spatele bisericii se afla cimitirul cetatii Sighisoara. Ziua fiind una ploioasa si cu ceata, atmosfera din cimitir era una din filme. Poate suna ciudat, dar mi-a placut acel cimitir. In obscuritatea lui, era destul de frumos. Era parca scos din filmele de aventuri.

Mai poti admira turnurile vechilor bresle, si anume:

  • Turnul Fierarilor. Construit in 1631, in locul turnului Barbierilor, acesta a ars in 1676, fiind reparat ulterior
  • Turnul Croitorilor. Acesta avea ca si scop depozitarea bunurilor in cazul amenintarilor. Din pacate in 1676, avand depozitat praful de pusca, acesta a explodat in timpul marelui incendiu si a distrus partea superioara a cladirii.
  • Turnul Tabacararilor alaturi de cel al Cositorarilor fac parte din primele sisteme de aparare a cetatii.
  • Turnul Macelarilor face parte tot din apararea cetatii, dar pe partea de vest.
  • Turnul Cojocarilor a fost reconstruit dupa ce a fost afectat de incendiul din 1676.
  • Turnul Cizmarilor, este unul la fel de vechi ca si celalalte, avand tot rol de aparare.

O alta atractie o reprezinta Festivalul Medieval de la Sighisoara. Acesta are loc la sfarsitul ultimei saptamani din luna iulie. Este frecventat de foarte multa lume care vine sa vada grupurile cavaleresti, formatiile de muzica medievala, si multi alti artisti. Este drept ca este foarte aglomerat in perioada festivalului, dar merita sa vizitezi Sighisoara si atunci.

Scurt istoric

Localitatea a fost intemeiata de colonistii germani. Prima mentiune a faptului ca zona este locuita a venit din partea cronicarului Georg Krauss, care precizeaza faptul ca zona este locuita in anul 1191, dar prima atestare documentara este din anul 1280 sub numele de Castrum Sex.

De-a lungul timpului Sighisoara a trecut prin mai multe confruntari. Prima a fost odata cu invazia tatara din 1241. In acel moment nu era fortificata. Zidurile s-au construit in anul 1350, la o inaltime de 4 metri. Ulterior s-au adaugat intre 3 si 4 metri. Cetatea era formata din 4 bastioane si 14 turnuri. In prezent mai sunt in picioare doar 9.

In anul 1600 cetatea este atacata de Mihai Viteazul si mai tarziu de trupele generalului Basta. Oamenii scapa prin plata unei rascumparari. Au urmat apoi si alte atacuri, in anul 1603 de catre trupele turcesti in frunte cu Moise Szekely, in 1605 de Stefan Bocskai, iar in 1662 de Ioan Kemeny.

In aceasta perioada cetatea a trecut si prin alte momente grele. Au fost doua epidemii de ciuma, una in anul 1646 (aprox. 2000 de victime) si una in 1709 (aprox. 4000 de victime). In anul 1676 orasul a fost mistuit de un incendiu puternic (peste 600 de case, 7 turnuri de aparare si biserica au fost afectate).

Au urmat razboaiele odata cu miscarea anti-habsburgica din Ungaria in 1703-1711. Mai tarziu in anul 1849 orasul e ocupat de trupele generalului Forro.

In prezent

In ziua de astazi este singura cetate din Romania care inca este locuita, si printre putinele din Europa. Este cu adevarat o placere sa te plimbi pe stradutele medievale din oras. In momentul in care privesti toate casele a caror arhitectura a ramas neschimbata, negustorii care sunt imbracati in piele, iarna mirosul hornurilor, toate acestea te fac sa te simti ca si cu te-ai fi intors in trecut.

In aceeasi perioada am vizitat si urmatoarele obiective:

Pe durata sejurului am stat cazati la Pensiunea Elisabeta din Sovata.

Daca doriti sa va cazati in acelasi loc sau in alta parte puteti face rezervarea pe booking de pe acest link, astfel obtineti 10% din valoare inapoi din partea Booking. Odata ce ati intrat, alegeti perioada dorita in care doriti sa programati concediul si scrieti numele pensiunii dorite in bara de cautare.

Daca ti-a placut articolul, poti da like la pagina de Facebook Viata prin Fotografie by Mihai Serban ­čÖé

Aparat foto utilizat

Sony Alpha A6000 + obiectiv kit 16-50 mm + obiectiv SEL 55-210 mm –┬áIl puteti achizitiona in Romania de la magazinul F64 – mai multe detalii aici

Pentru alte aparate asemanatoare consultati acest link

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *