Castelul Lazar

Vizita la castelul Lazar

Ne aflam in Sovata de cateva zile si am aflat ca in apropiere se mai afla Castelul Lazar. Ne-am urcat in masina si ne-am hotarat sa ii facem o mica vizita. Desi calendaristic vorbind era iarna, in Sovata nu a fost zapada mai deloc. Insa, pe drumul spre castel, ne-am intalnit cu peisaje de poveste.

Cum se ajunge la Castelul Lazar?

Daca te afli in Sovata, atunci te intrepti catre Praid, iar din acel punct catre Piatra Neamt. De la pensiunea unde ne-am cazat, si anume Peniunea Elisabeta, sunt aproximativ 60 de km, pe care ii parcurgi in aproximativ o ora.

Si am ajuns

Dupa ce am oprit in parcarea castelului, am observat ca nu se poate intra in interior. Nu am gasit nici un semn, sau alte informatii legate de vizitarea lui, nici la fata locului, nici pe internet. Am aflat mai tarziu, ca din anul 2014 castelul este inchis temporar din cauza unei dispute dintre mostenitori.

Desi nu am putut vizita interiorul, ne-am plimbat in jurul lui. Va recomand sa faceti acest lucru. Este o constructie veche si impunatoare, dar care din pacate se degradeaza pe zi ce trece.

Arhitectura:

Monumentul istoric poarta numele familiei de nobili care l-au construit. Pe terenul respectiv a fost construit initial conacul Andras in secolul al XV-lea, primul corp datand din 1450. Ulterior, conacul a fost demolat si au fost construite primele parti din actualul castel in 1532 de catre Stefan al IV-lea Lazar, jude al scaunelor Ciuc, Gheorghieni si Casin. Lucrarile la constructia Castelului Lazar s-au finalizat dupa aproape doua secole, in 1632. Odata cu aceasta cosntructie s-a dorit realizarea unui fort cu un rol important in regiune.

Constructia iese in evidenta prin combinatia de stiluri: renascentist, romanic si gotic. S-a dorit ca aceasta constructie sa fie una demna de un principe, ilustrandu-se acest lucru prin anumite detalii precum: cele 4 bastioane decorate cu inscriptii si blazoane, zidurile decorate cu cornisa pictata si crenelata.

Neobisnuita este amplasarea inchisorii, care a fost construita in mijlocul curtii. Acesta era locul in care stateau toti prizonierii care isi asteptau soarta. Per total, desi castelul a avut ample dotari militare, iar bastioanele aveau guri de tragere, rolul cetatii a fost mai mult unul de resedinta in dauna unuia de importanta strategica in zona.

Scurt istoric:

Prima lovitura a fost data in revolutia condusa de Francisc Rákóczi din 1706-1707. In cel de-al doilea an, habsburgii au incendiat castelul si acesta a trecut de partea curutilor. Cea mai afectata parte a fost cea rezidentiala, iar zidurile din centru s-au prabusit.

In 1742, Francisc Lazar al IV-lea recapata increderea casei imperiale si este numit jude al scaunelor Ciuc, Gheorghieni si Casin. Se refac intre timp toate pagubele si este construit un nou corp. Din pacate, 6 ani mai tarziu a avut loc un al doilea incendiu, in urma caruia nu au mai fost facute renovari majore. In 1773 castelul a fost impartit intre cei trei membri ai familiei, dar cea mai mare parte din acesta nu era locuita. Ultimele reamenajari au fost facute in 1970 si mai tarziu in 1980. In urma lor s-au refacut bastionul Rosu, Sala Cavalerilor, temnita, corpul portii, fatada sudica si anumite picturi.

In prezent

Castelul a fost o perioada de timp prezentat ca si muzeu, dar folosit si ca locatie de expuneri a celor mai reusite lucrari realizate de unii artisti. Din pacate din 2014 nu a mai fost deschis publicului larg.

In aceeasi perioada am vizitat si urmatoarele obiective:

Pe durata sejurului am stat cazati la Pensiunea Elisabeta din Sovata.

Daca doriti sa va cazati in acelasi loc sau in alta parte puteti face rezervarea pe booking de pe acest link, astfel obtineti 10% din valoare inapoi din partea Booking. Odata ce ati intrat, alegeti perioada dorita in care doriti sa programati concediul si scrieti numele pensiunii dorite in bara de cautare.

Daca ti-a placut articolul, poti da like la pagina de Facebook Viata prin Fotografie by Mihai Serban 🙂

Aparat foto utilizat

Sony Alpha A6000 + obiectiv kit 16-50 mm + obiectiv SEL 55-210 mm – Il puteti achizitiona in Romania de la magazinul F64 – mai multe detalii aici

Pentru alte aparate asemanatoare consultati acest link

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *