Statiunea Sovata

Vizita in statiunea Sovata

Cu ocazia zilei nationale am decis sa facem o mica vizita in statiunea Sovata. Este o statiune pe care am mai vizitat-o vara, dar niciodata iarna. Cu siguranta si in acest anotimp are destule de oferit.

Ne-am cazat la o pensiune frumoasa, calduroasa si unde am fost primiti cu bratele deschise. Mai multe detalii despre Pensiunea Elisabeta gasiti aici.

Localizare

Statiunea este bine pozitionata, se afla in judetul Mures, in depresiunea Praid-Sovata, pe cursul superior a raului Tarnava Mica, la poalele muntilor Ghiurghiului.

Ce poti face in Sovata?

Pe langa obiectivele turistice din jurul statiunii, te poti bucura de Sovata in sine. Statiunea este plina de pensiuni foarte atragatoare.

O sa intalnesti multe localuri si restaurante unde poti lua masa.

Unul dintre cele mai interesante este Ciuperca Mica. Este un restaurant micut si cochet cu o mancare foarte buna, unde am mancat pentru prima oara supa crema de usturoi. O recomand fiindca este gustoasa.

Locatia este frumos aranjata iar ospatarii prietenosi.

Noi ne-am plimbat in special noaptea, e liniste si traseul din jurul lacurilor este amenajat intr-un mod special. In seara respectiva a fost si luna plina.

Lacurile

Atractia principala o reprezinta lacurile. Acestea sunt pline de turisti in timpul verii, iar iarne reprezinta un loc potrivid pentru pentru promenada. Spatiu a fost dezvoltat prin fonduri europene. Structura lacurilor este urmatoarea: un lac transformat in mlastina (Lacul Serpilor), doua cu apa dulce (lacurile Paraschiva si Dulce) si sase cu apa sarata (lacurile Ursu, Negru, Alunis, Mierlei, Verde si Rosu).

Traseul din jurul lacurilor este usor de parcurs indiferent de ora.

Poate cel mai interesant este Lacul Ursu. Este printre cele mai mari lacuri sarate si helioterme din Europa. Numele a fost dat de localnici prin asemanarea cu o piele de urs intinsa. Datorita acumularii caldurii solare in apa sarata, vara temperatura apei este foarte buna. Astfel ca, la suprafata temperatura este de 10-20 °C, la 1 metru adancime de 30-40 °C, iar la 1,5 metri de 40-60 °C. Lacul Ursu din Statiunea Sovata are o adancime de 18,4 metri.

Alt lucru interesant este faptul ca, Lacul Ursu este singurul lac natural din lume a carui data de nastere se cunoaste cu exactitate. Conform lui Josza Andras, lacul s-a format in 1875 pe 27 mai la ora 11:00. In trecut, suprafata lacului era reprezentata de pasuni traversate de doua paraie. Acestea dispareau in muntele de sare printr-o scurgere. In urma unei perioade cu ploi torentiale firida din munte a fost astupata de fanul din pasune si acoperita treptat cu din ce in ce mai multe crengi si pietre. Cu ajutorul celor doua paraie si a ploilor din ziua respectiva a inceput sa se formeze lacul.

Cel mai vechi lac din Statiunea Sovata este in schimb Lacul Negru, care este de origine antropica. Este vizitat in special pentru namolul terapeutic folosit in diverse tratamente. Un alt lac interesant este Lacul Rosu, care si-a primit denumirea de la un crustaceu inferior care traieste in el, Artemia salina, care este de culoare rosie. Namolul acestui lac este bogat in fier si calciu. Poti vizita lacurile usor si traseul care le inconjoara a fost bine gandit. Poti face plimbarea chiar si noaptea, deoarece este iluminat si plin de camere de filmat.

Muntele de sare

Un alt obiectiv il reprezinta muntele de sare. Cea mai accesibila parte a acestuia este situata in spatele lacurilor Rosu si Verde. Per total muntele este cel mai mare zacamant de sare din Romania, cu o adancime de aproximativ 3 km. Conform unor studii, Marea Mediterana se intindea pana in aceasta locatie, iar odata cu retragerea apelor a ramas Muntele de Sare. Unicitatea muntelui mai este datorata si de faptul ca, pe acest munte creste vegetatia.

Pentru a afla mai multe, recomand sa faceti Traseul Ecodidactic al Sarii.

Bisericile de lemn

Interesante sunt si bisericile de lemn din Statiunea Sovata. Biserica Schimbarea la Fata a fost construita intre anii 1931-1932, initial pentru greco-catolici, fiind in prezent ortodoxa.

Biserica Adormirea Maicii Domnului a fost construita in 1929 si apoi a trecut printr-un proces de reparatii si imbunatatiri in 1986. Picturile au fost facute de pictorii Viorel Maxim, Daniel Marasescu, Cristian Corneanu si Vasile Maxim.

Turnul de belvedere

Mergand prin padurea de langa lac, ne-am indreptat catre o structura ciudata din lemn si metal. Arata destul de interesant si de-abia asteptam sa ajungem la turn.

Din pacate, intrarea de la baza era inchisa, iar la casuta de langa, nu era nimeni. Drept urmare, doar ne-am invartit pe langa el si am plecat catre statiune. Din ce am inteles, programul de vizitare ar trebui sa fie zilnic de la 12:00 la 19:00, dar nu am gasit pe nimeni in acel interval.

Statiunea este foarte aglomerata in timpul verii dar merita vizitata si iarna. Are partii de ski, fiind dotata si cu teleski. Din pacate, altitudinea nu o prea ajuta, dar cand ninge, este plin de turisti.

Scurt istoric al statiunii

Sarea din Sovata este exploatata inca din antichitate, fiind prezente fortificatii romane in apropierea carierelor de sare. In acea perioada sarea a fost extrasa doar prin lucrari de suprafata, prin gropi patrulatere de pana la 15 metri adancime. In momentul in care sarea se gasea din ce in ce mai greu, groapa era parasita si cu timpul se transforma in lac.

Localitatea Sovata a fost mentionata pentru prima oara pe 13 septembrie 1578 prin actul acordat paznicilor exploatarilor de sare, de catre principele Cristofor Bathory. Prima atestare documentara a orasului, este din anul 1602. In anul 1876, statiunea Sovata a primit autorizatia ca apa lacurilor sa fie utilizata pentru bai, iar in 1884 a fost atestata oficial ca statiune balneara.

In aceeasi perioada am vizitat si urmatoarele obiective:

Asa cum am spus si la inceputul articolului, pe durata sejurului am stat cazati la Pensiunea Elisabeta din Sovata.

Daca doriti sa va cazati in acelasi loc sau in alta parte puteti face rezervarea pe booking de pe acest link, astfel obtineti 10% din valoare inapoi din partea Booking. Odata ce ati intrat, alegeti perioada dorita in care doriti sa programati concediul si scrieti numele pensiunii dorite in bara de cautare.

Daca ti-a placut articolul, poti da like la pagina de Facebook Viata prin Fotografie by Mihai Serban 🙂

Aparat foto utilizat

Sony Alpha A6000 + obiectiv kit 16-50 mm + obiectiv SEL 55-210 mm – Il puteti achizitiona in Romania de la magazinul F64 – mai multe detalii aici

Pentru alte aparate asemanatoare consultati acest link

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *