Turnul Alb din Brasov

Turnul Alb

Inceput in 1460 si finalizat in 1494, Turnul Alb inca vegheaza asupra Brasovului. Structura este una rezistenta, avand in trecut scopul de aparare si observatie.

Turnul se afla in imediata apropiere de Bastionul Graft, iar distanta de la turn la zidurile cetatii este de 59 de metri.

Pentru a ajunge la turn, noi am mers pe Aleea din Spatele Zidurilor, pana la Bastionul Graft, iar din acel moment am urcat trepetele pana la turn.

Am vizitat Turnul Alb in timpul iernii, daca il vizitati in aceeasi perioada, trebuie sa aveti grija la urcarea treptelor. Sunt destul de abrupte, si nu sunt curatate bine, iar daca nu aveti o incaltaminte adecvata riscati sa va accidentati.

Odata ce ajungi sus privelistea este una frumoasa, si recomand sa faceti o vizita atat in timpul zilei, cat si noaptea.

Fiind construit pe deal, partea dinspre cetate are o inaltime de 18 de metri, iar partea dinspre padure are 20 de metri. Cu ziduri groase de aproximativ 4 metri la baza, turnul are un diametru de 19 metri. Sistemul de aparare este destul de bine pus la punct, turnul fiind prevazut cu guri pentru smoala, pietre si goluri pentru arcasi.

Este construit pe un plan semicircular, avand forma de potcoava, cu partea dreapta indreptata catre oras, partea superioara fiind finalizata in creneluri. Ca si alte turnuri din cetate si acesta a fost atribuit unor bresle (si anume a cositorarilor si a aramarilor).

Pret bilete si program de vizitare:

Program:

  • vara: marti-duminica interval 10:00-18:00
  • iarna: marti-duminica interval 09:00-17:00 (noi am incercat sa il vizitam dar era inchis)

Pret bilete:

  • adulti: 7 lei
  • prescolari, elevi, studenti, pensionari: 4 lei

Scurt istoric

In trecut cea mai rapida cale de comunicare dintre turn si zidurile cetatii se facea printr-un pod mobil dintre turn si Bastionul Graft (la fel ca si in cazul Turnului Negru). Desi se afla la o distanta suficient de mare de cetate, Turnul Alb a fost si el afectat de marele incendiu din 21 aprilie 1689. Acesta a ars si a fost renovat abia 34 de ani mai tarziu, in 1723.

Denumirea acestuia provine de la culoarea cu care este vopsit, fiind utilizat doar var alb. In prezent in interior au loc expozitii temporare ce apartin Muzeului Judetean de Istorie.

Daca traversati cetatea la pas, veti observa faptul ca turnul este vizibil din foarte multe puncte.

In aceeasi perioada am vizitat si urmatoarele obiective

  • Centrul Vechi Brasov
  • Biserica Neagra
  • Turnul Negru
  • Poarta Ecaterinei
  • Strada Sforii
  • Tampa

Asa cum am spus si la inceputul articolului, pe durata sejurului am stat cazati la Pensiunea Leo din Sovata.

Daca doriti sa va cazati in acelasi loc sau in alta parte puteti face rezervarea pe booking de pe acest link, astfel obtineti 10% din valoare inapoi din partea Booking. Odata ce ati intrat, alegeti perioada dorita in care doriti sa programati concediul si scrieti numele pensiunii dorite in bara de cautare.

Daca ti-a placut articolul, poti da like la pagina de Facebook Viata prin Fotografie by Mihai Serban 🙂

Aparat foto utilizat

Sony A7II – Il puteti achizitiona de aici

Pentru alte aparate asemanatoare consultati acest link

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *