Turnul Negru din Brasov

Turnul Negru din Brasov

Desi este destul de alb pentru denumirea sa, turnul si-a capatat renumele in urma incendiilor cu care a avut de-a face in trecut. A inceput sa fie construit in aceesai perioada cu Turnul Alb, prima mentiune documentara fiind in 1541.

Vizita noastra a avut loc iarna (cand din pacate turnul este inchis publicului). Cu siguranta vom reveni si vara. La turn se ajunge destul de usor, fiind foarte aproape de zidurile cetatii. De la Bastionul Fierarilor se urca pe o poteca, usor de parcurs, catre turn.

Este o constructie masiva, de aproximativ 11 metri inaltime si face parte din cele 4 turnuri de observatie a cetatii Brasovului. Suprafata sa este de aproximativ 50 mp, iar zidurile sale au la baza o grosime de 2 metri.

A fost prevazut si cu cate 6 goluri de tragere pe aproape fiecare latura a sa. Acoperisul de sticla care este si in prezent a fost adaugat turnului in anul 1995. Daca urcati pana la turn, veti avea in fata o priveliste foarte frumoasa asupra orasului, si in mod special asupra Bisericii Negre.

Pret bilete si program de vizitare:

Program:

 • vara: marti-duminica interval 10:00-18:00
 • iarna: inchis

Pret bilete:

 • adulti: 7 lei
 • pensionari: 4 lei
 • prescolari, elevi, studenti: 1,5 lei
 • persoane cu handicap: gratuit

Scurt istoric

Accesul catre interiorul sau se derula printr-o poarta situata la 2 metri inaltime. Legatura dintre cetate si poarta se facea la fel ca si in cazul Turnului Alb, prin intermediul unui pod mobil, care lega turnul de Bastionul Fierarilor. De asemenea, mai exista si o a doua varianta de a intra in turn, si anume printr-un tunel subteran. Acoperisul initial al turnului nu mai exista. Acesta a fost distrus partial de traznet pe 23 iulie 1559, si aproape complet in incendiul devastator din 1689. In urma acelui incendiu zidurile turnului s-au inegrit, de unde si denumirea de „Turnul Negru”.

Desi se spue ca fulgerul nu loveste de doua ori in acelasi loc, se pare ca daca trec cativa ani nu se mai aplica aceasta regula. Astfel turnul a mai fost lovit din nou in 1696 si refacut pana in 1735.

Ultima data cand a fost folosit ca si turn de paza, a fost in timpul epidemiei de ciuma in 1756. Din acel moment Turnul Negru a fost lasat in paragina. De-a lungul timpului, s-a deteriorat din ce in ce mai mult. S-a dorit o restaurare in 1900, dar nu a fost aprobata fiindca nu au fost suficiente fonduri. La aproape un veac mai tarziu, in noaptea dintre 3 si 4 iulie, in urma unei ploi torentiale s-a prabusit zidul sudic al turnului. In cele din urma s-a hotarat restaurarea completa a turnului tocmai in 1996.

In prezent, ca si in cazul Turnului Alb, au loc in interior expozitii temporare ce apartin Muzeului Judetean de Istorie.

In aceeasi perioada am vizitat si urmatoarele obiective

 • Centrul Vechi Brasov
 • Biserica Neagra
 • Turnul Alb
 • Poarta Ecaterinei
 • Strada Sforii
 • Tampa

Asa cum am spus si la inceputul articolului, pe durata sejurului am stat cazati la Pensiunea Leo din Sovata.

Daca doriti sa va cazati in acelasi loc sau in alta parte puteti face rezervarea pe booking de pe acest link, astfel obtineti 10% din valoare inapoi din partea Booking. Odata ce ati intrat, alegeti perioada dorita in care doriti sa programati concediul si scrieti numele pensiunii dorite in bara de cautare.

Daca ti-a placut articolul, poti da like la pagina de Facebook Viata prin Fotografie by Mihai Serban 🙂

Aparat foto utilizat

Sony A7II – Il puteti achizitiona de aici

Pentru alte aparate asemanatoare consultati acest link

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *