Privelistea de pe Tampa

Catre Tampa

Daca ajungi in Brasov si doresti sa te bucuri de o imagine superba, recomand sa ajungeti sus pe Tampa. Muntele are o altitudine de aproximativ 960 de metri si este inconjurat in totalitate de Brasov.

Pentru a ajunge in varf, sunt doua variante. Sa urcati pe jos, este un traseu marcat, dar despre aceasta varianta intr-un articol viitor (cand va fi mai cald). A doua varianta, mai rapida, si destul de frumoasa, este sa urcati cu telecabina. Se ajunge destul de repede, iar privelistea este frumoasa. De la Bastionul Tesatorilor se ajunge destul de repede la Telecabina catre Tampa.

Merita sa ajungi in varf?

Cu siguranta DA! Odata ce ajungi sus, vei observa panorama absolut minunata deasupra municipiului Brasov. Daca ajungi si la rasarit sau apus, este cu atat mai frumos. Drumul nu este greu, dar trebuie sa ai o incaltaminte adecvata.

Scurt istoric

Desi denumirea de Tampa a muntelui nu este una tocmai inspirata, conform lui N. Draganu (filolog, lingvist si istoric literar) sensul original al Tampei este de „stanca abrupta”, fiind un cuvant stravechi din epoca preromana.

In urma sapaturilor arheologice, s-au descoperit faptul ca stramosii nostri au ridicat altare pentru sacrificii in onoarea zeilor. Arheologii au descoperit pe Tampa o fantana cu oase care dateaza din vremea dacilor.

Dupa cucerirea Daciei de catre romani, acestia au gasit altarele si le-au dedicat zeului pamantului, „Saturn”. Acesta fiind des asociat cu titanul Cronos din mitologia greaca, considerat zeul timpului, s-a pastrat numele locatiei ca fiind „Tempus-Temporis”. S-a continuat astfel etimologia zonei, care s-a transformat treptat in „Tempea” si apoi „Tampa”.

Mai tarziu la baza muntelui au ajuns Cavalerii Teutoni, care au tradus in germana numele cetatii. S-a ajuns astfel ca din „Cetatea Timpului”, sau „Cetatea lui Cronos” sa aiba denumirea de „Kronstadt”.

De-a lungul timpului Muntele Tampa a fost ferit de calamitati naturale, precum cutremure sau alunecari de teren, dar a fost afectat de incendii. Cel mai cunoscut este cel din 1689, si mai apoi de cele din 1731, 1860, 1880 si 1946.

Povestile de pe Tampa

Cea mai mare legenda este aceea ca in interiorul muntelui este un lac urias. De asemenea se considera ca sunt si anumite tuneluri sapate in munte. S-a dovedit existenta unora, dintre care unul singur este circulabil, dar este inchis publicului, datorita pericolului de surpare. S-a dorit si construirea oficiala a unui tunel in 1940, planul fiind abandonat odata cu inceperea razboiului. Dorinta a fost din nou adusa la viata in 2003 de catre Consiliul Judetean Brasov, dar planul a fost din nou abandonat datorita costurilor prea mari.

Alta poveste este legata de prezenta unei banci sapate in piatra. Este singura banca care nu este din lemn din zona. Se spune ca stanca a cazut de la inaltime si a ingropat sub ea doi indragostiti care erau imbratisati in acel loc. Exista si o atestare documentara din 1817 in acest sens.

O alta poveste este dateaza din 1946, cand padurea de pe Tampa a fost grav afectata de un incendiu. Peste cativa ani, Brasovul a fost denumit Orasul Stalin, s-a dorit astfel impadurirea zonei, dar copacii sa fie astfel plantati incat sa se vada STALIN de la departare. Treptat din cauza vegetatiei care a crescut a disparut cuvantul, dar in prezent, daca vii dinspre tara Barsei, se poate distinge mai greu, in timpul iernii, cuvantul ALIN.

In prezent Muntele Tampa este des strabatut de turisti. Merita sa ajungi in varf si sa te bucuri de panorama care se deschide in fata ochilor.

Mai multe detalii legate de parcurgerea unui traseu pe jos catre varf intr-un articol viitor.

In aceeasi perioada am vizitat si urmatoarele obiective

Asa cum am spus si la inceputul articolului, pe durata sejurului am stat cazati la Pensiunea Leo din Sovata.

Daca doriti sa va cazati in acelasi loc sau in alta parte puteti face rezervarea pe booking de pe acest link, astfel obtineti 10% din valoare inapoi din partea Booking. Odata ce ati intrat, alegeti perioada dorita in care doriti sa programati concediul si scrieti numele pensiunii dorite in bara de cautare.

Daca ti-a placut articolul, poti da like la pagina de Facebook Viata prin Fotografie by Mihai Serban 🙂

Aparat foto utilizat

Sony A7II – Il puteti achizitiona de aici

Pentru alte aparate asemanatoare consultati acest link

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *