Izvorul sentinela

O vizita la Izvorul Sentinela

In drum spre Suceava, dinspre Lacul Rosu, am facut o mica oprire in Vatra Dornei. Ne-am dus in Parcul Central, unde am si mancat si am vizitat Izvorul Sentinela.

Acesta este practic un turn construit in jurul unui izvor de apa minerala descoperit in anul 1871.

Este usor de gasit, avand in vedere ca este un mini castel in mijlocul parcului.

Din pacate nu era deschis in perioada in care l-am vizitat, dar constructia este destul de interesanta, si merita vizitata.

Scurt istoric

Descoperit in 1871 si amenajat in 1896, a fost denumit initial Izvorul Falkenhayn (denumire care nu a rezistat decat 2 ani, pana pe 16 aprilie 1898), ulterior i-a fost oferit numele actual, dupa societatea culturala patriotica care a activat in Vatra Dornei. Turnul cladirii a fost folosit ca punct de observatie militar, acest lucru s-a datorat evenimentelor ce aveau loc in sala de festivitati din cazinoul alaturat.

Odata cu cel de-al Doilea Razboi Mondial, izvorul si-a pierdut din debit, dar si din calitatea apei, iar cu timpul nu a mai ramas decat simbolul cladirii.

Dupa anul 1948 a fost numit 23 august, dar localnicii foloseau tot denumirea veche, iar dupa revolutia din decembrie 1989 a revenit la numele actual.

Din punct de vedere arhitectural, cladirea a fost pastrata in conditii foarte bune, singura diferenta a fost aparitia orologiului din varful turnului, in rest constructia este identica.

In aceeasi perioada am vizitat si urmatoarele obiective:

Daca doriti sa va cazati in aceasta locatie, sau in imprejurimi, puteti face rezervarea de pe booking, de pe acest link.

Daca ti-a placut articolul, poti da like la pagina de Facebook Viata prin Fotografie by Ana & Mihai Serban 🙂

Aparate foto utilizate

Sony A7II – Il puteti achizitiona de aici

Sony Alpha A6000 + obiectiv kit 16-50 mm + obiectiv SEL 55-210 mm – il puteti achizitiona aici

Pentru alte aparate asemanatoare consultati acest link

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *