Biserica Adormirea Maicii Domnului Cacica

Biserica Adormirea Maicii Domnului Cacica

La inceputul lunii aprilie am vizitat Salina Cacica. dupa ce am plecat de acolo am plecat catre Biserica Adormirea Maicii Domnului. Este destul de mare si de impresionanta, iar daca ai facut o vizita salinei, merita sa te opresti si in acest loc.

 

Locatie

Se afla in satul Cacica, la foarte mica distanta de salina.

Biserica este destul de mare si frumoasa, singurul lucru care lipseste este vegetatia din jur. Daca se face vizita intr-o zi insorita atunci vei simti nevoia de umbra. Intr-adevar, daca intri in interior, lucrurile se vor imbunatati.

Scurt istoric

Este o biserica romano-catolica care a fost construita in 1904 de catre comunitatea poloneza din sat. Aceasta a primit titlul de Basillica Minor, de la Papa Ioan Paul al II-lea, in anul 2000.

Localitatea Cacica s-a construit si s-a dezvoltat odata cu aparitia salinei si astfel au aparut foarte multi muncitori romano-catolici, majoritatea din Polonia. Acestia initial au apartinut de Parohia Gura Humorului. Ulterior, responsabil de asistenta spirituala a muncitorilor a devenit preotul polonez Jakub Bogdanowicz. Prin intermediul lui, in anul 1806 s-a construit in mina la 21 de metri adancime capela Sf. Varvara. Initial in acest loc a fost sfintita o mica bisericuta de lemn in anul 1810 care deservea 1356 de catolici.

In timp a devenit neincapatoare, iar pe 16 iulie 1903 s-a inceput constructia actualei biserici. Aceasta a fost sfintita pe 16 octombrie 1904. Aceasta a fost construita in stil neogotic si proiectata de arhitectul Teodor Marian Talowsky.

Orga din interior a fost adusa in 1937, dar avariata destul de grav in timpul razboiului din 1944. Restaurarea ei a fost facuta abia in 1997-1998.

Pe 14 martie 2000 Biserica Adormirea Maicii Domnului a primit titlul de Basillica Minor de la Papa Ioan Paul al II-lea. Pentru a onora acest eveniment, 10 ani mai tarziu, pe 15 august 2010, in fata bisericii a fost amenajata o piata si dezvelita statuia lui Papa Ioan Paul al II-lea. Aceasta este din bronz, are 2,2 metri inaltime si aproximativ 800 de kg.

 

Grota Lourdes

Un interes deosebit prezinta si Grota Lourdes de langa biserica. Aceasta a fost construita in anul 1908 in cinstea Maicii Domnului de la Lourdes.

Aceasta are si scop de protectie, fiindca zidurile bisericii erau amenintate de versantul din spatele ei. Cladirea a fost reamenajata in 1936 in stil neogotic, iar pentur a sustine intreg ansamblul, au fost construite 20 de coloane de beton. In interior se afla un altar si statuile Sf. Fecioare Maria si Sf. Bernadeta Sourbirous.

In aceeasi perioada am vizitat si urmatoarele obiective:

Daca doriti sa va cazati in aceasta locatie, sau in imprejurimi, puteti face rezervarea de pe booking, de pe acest link.

Daca ti-a placut articolul, poti da like la pagina de Facebook Viata prin Fotografie by Ana & Mihai Serban 🙂

Aparate foto utilizate

Sony A7II – Il puteti achizitiona de aici

Sony Alpha A6000 + obiectiv kit 16-50 mm + obiectiv SEL 55-210 mm – il puteti achizitiona aici

Pentru alte aparate asemanatoare consultati acest link

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *