Manastirea Putna

Manastirea Putna

Odata cu o escapada in Bucovina, am vizitat Manastirea Putna. Este o locatie linistita, curata si in care te poti plimba in voie.

Cum ajung?

Aceasta se afla in Bucovina, in judetul Suceava, la 33 de km de Radauti si 72 de km de Suceava, in Putna.

Noi am vizitat lacasul de cult in perioada Pastelui si erau multi turisti care au venit pentru un moment de reculegere sau pentru a admira arhitectura.

Monument istoric

Manastirea Putna este trecuta pe Lista monumentelor istorice din Romania, cod LMI SV-II-a-A-05595. Este cea mai importanta ctitorie a lui Stefan Cel Mare, fiind gandita ca si necropola domneasca pentru voievod si familia sa.

Scurt istoric

Constructia a inceput in 1466 si a fost finalizata in 1469 odata cu sfintirea ei pe 3 septembrie de catre mitropolitul Teoctist. Fortificatiile au fost terminate mult mai tarziu, in anul 1481.

Manastirea a trecut de testul timpului si a rezistat incendiilor, navalirilor sau ocupatiilor straine. In 1484 Manastirea a fost puternic afectata de un incendiu in interiorul acesteia. In 1653 a fost ataacata de ostile lui Timus Hmelnitki. Consolidarea si refacerea manastirii s-a facut in 1653 sub conducerea lui Vasile Lupu, si in 1662, de catre domnitorii Gheorghe Stefan si Eustatie Dabja.

Interiorul bisericii este unul foarte frumos si mai interesant decat exteriorul acestei.

Picturile din interior sunt impresionante, iar nivelul detaliilor este unul ridicat.

Cu toate acestea, din punctul meu de vedere, sunt foarte multe picturi si ornamente si biserica este extrem de incarcata in interior, si se observa si in acest caz opulenta bisericilor crestin-ortodoxe.

Ce a ramas neschimbat?

Turnul Tezaurului este singura cladire care a ramas neschimbata inca din timpul domniei lui Stefan Cel Mare. In acest loc erau ascunse obiectele cele mai valoroase ale manastirii. In interior se pot vizita si Turnul Clopotnitei si Turnul lui Eminescu. A ramas acest nume, odata cu innoptarea lui Mihai Eminescu pentru cateva nopti. Poetul este cel care a supranumit Manastirea Putna „Ierusalimul Neamului Romanesc”.

In aceasta locatie sunt inmormantati Stefan Cel Mare, Maria Voichita (care a fost ultima sotie a domnitorului), Maria de Mangop (a doua sotie), fiul domnitorului Bogdan cel Orb, si urmasii acestuia pana la Petru Rares.

Multi credinciosi vin si se roaga pentru sanatate si familie la mormintele din interior, sau vor doar sa gaseasca putina liniste sufleteasca.

Daca doriti sa aflati despre mai multe obiective din tara noastra, sau sa le prezentati celui mic, recomand sa rasfoiti cartea Mica enciclopedie a Romaniei pentru copii. O puteti gasi aici.

In aceeasi perioada am vizitat si urmatoarele obiective:

Daca doriti sa va cazati in aceasta locatie, sau in imprejurimi, puteti face rezervarea de pe booking, de pe acest link.

Daca ti-a placut articolul, poti da like la pagina de Facebook Viata prin Fotografie by Ana & Mihai Serban 🙂

Aparate foto utilizate

Sony A7II – Il puteti achizitiona de aici

Sony Alpha A6000 + obiectiv kit 16-50 mm + obiectiv SEL 55-210 mm – il puteti achizitiona aici

Pentru alte aparate asemanatoare consultati acest link

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *