Biserica de lemn Dragos Voda

Biserica de lemn Dragos Voda

Daca te afli in vizita la Manastirea Putna, atunci merita sa te opresti si la Biserica de lemn Dragos Voda (cunoscuta ca si Biserica de lemn Intrarea Maicii Domnului in Biserica din Putna). Ne-a atras fiindca avea un aer misterios in jurul ei si din pacate foarte multa lume vizita Manastirea Putna, dar micuta bisericuta nu era trecuta pe lista de obiective.

Unde este localizata?

Biserica se afla in satul Putna, in judetul Suceva la doar 800 de metri de Manastirea Putna. Este pe o distanta de maxim 10 minute de mers pe jos intre cele doua lacasuri de cult.

Din pacate in momentul in care am facut noi mica vizita, bisericuta era inchisa si am vizitat doar exteriorul. Desi are o valoare istorica imensa, biserica nu este promovata corespunzator. Majoritatea turistilor vin doar la Manastirea Putna si nu mai viziteaza si Biserica de Lemn Dragos Voda.

Monument istoric

Pentru arhitectura medievala din Romania, Biserica de Lemn Dragos Voda are o valoare inestimabila. Este cea mai veche, si din pacate singura biserica medievala pastrata pana in prezent de pe teritoriul Romaniei. In anul 2015 a fost inclusa pe Lista Monumentelor Istorice din Judetul Suceava, cod SV-II-m-A-05594.

Scurt istoric

Biserica este compusa din trei parti, care au fost ridicate pe rand. Cea mai veche parte se pastreaza si in ziua de astazi. Vechimea bisericii a fost stabilita prin metoda dendro-cronologica, cu ajutorul specialistului suedez Hans Linderson impreuna cu arhitectul roman Alexandru Babos, in 2003. Conform expertizei biserica dateaza din prima parte a secolului al XV-lea.

Din pacate nu se stie data exacta a finalizarii constructiei. Exista doua variante: prima conform ieromonahului Putnei Sevastian Georgiescu aceasta a fost finalizata in 1353, sau conform lui Dimitrie Dan in Monografia Putnei a fost finalizata in 1346. Clar este faptul ca, a fost construita initial in Volovat in timpul domniei lui Dragos Voda si desi nu a fost confirmat acest lucru, se considera ca a avut rolul de necropola pentru legendarul mormant al lui Dragos Voda. Ulterior Biserica a fost mutata in actuala pozitie, iar pe unele lemne mai vechi se pot observa semnele de numerotare care au fost folosite odata cu demontarea, mutarea, si reconstructia bisericii.

Structura vechii bisericute era formata din numai 2 incapari: naos si altar, fiind ca o capela. Prima schimbarea a avut loc in 1778 la initiativa lui Vartolomei Mazareanu, care a modernizat-o si a transformat-o in biserica parohiala. Ulterior in 1871 s-a prelungit Pronaosul.

Un viitor incert

In prezent biserica este amenintata de prezenta insectelor xilofage care patrund in lemn. Desi zona este vizitata de foarte multi turisit, tot fluxul se indreapta catre Manastirea Putna, care ignora micuta bisericuta. Acesta este motivul principal pentru care nu au fost alocate fonduri pentru consolidarea bisericii. Din pacate, la noi multe dintre obiectivele turistice sunt lasate in paragina.

In aceeasi perioada am vizitat si urmatoarele obiective:

Daca doriti sa va cazati in aceasta locatie, sau in imprejurimi, puteti face rezervarea de pe booking, de pe acest link.

Daca ti-a placut articolul, poti da like la pagina de Facebook Viata prin Fotografie by Ana & Mihai Serban 🙂

Aparate foto utilizate

Sony A7II – Il puteti achizitiona de aici

Sony Alpha A6000 + obiectiv kit 16-50 mm + obiectiv SEL 55-210 mm – il puteti achizitiona aici

Pentru alte aparate asemanatoare consultati acest link

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *