Chilia lui Daniil Sihastrul

Chilia lui Daniil Sihastrul

Ne doream de foarte mult timp sa vizitam acest obiectiv turistic. Pe lista era Manastirea Putna, iar cu aceasta ocazie ne-am oprit si la Chilia lui Daniil Sihastrul.

Localizare

Este sapata intr-o stanca de pe Valea paraului Vitau, la aproximativ 1 km de Manastirea Putna.

Monument istoric

Noi am ajuns intr-o perioada mai mult decat aglomerata (Sarbatorile Pascale) si pot spune ca era destul de multa lume inclusiv la Chilie, nu doar la Manastirea Putna. Dar odata ce ajungi in zona iti dai seama de ce a fost aleasa acea locatie si cat de multa liniste putea fi in perioada respectiva. Chilia lui Daniil Sihastrul a fost inclusa pe Lista Monumentelor Istorice din Judetul Suceava in anul 2015 avand codul SV-II-m-B-05593.

Cine a fost Daniil Sihastrul?

S-a nascut intr-o familie de tarani la inceputul secolului al XV-lea in apropiere de Radauti si a primit la botez numele de Dumitru. Cu timpul, a cunoscut foarte multi calugari si s-a hotarat sa urmeze aceasta cale. S-a calugarit la manastirea din Raduti, unde a primit conform datinilor numele de David la varsta de 16 ani si apoi cu timpul a fost hirotonit preot.

Ulterior a cautat mai multa liniste si a devenit schimnic alegand numele de Daniil si s-a retras la Putna. A cautat un loc retras si a gasit pe malul paraului Vitau o stanca unde a realizat un paraclis, unde se mai pot observa pridvorul, naosul si altarul. Dedesubt a sapat in piatra o chilie.

Incet s-a raspandit vestea sihastrului si in alte sate mai apropiate sau mai departate. Din ce in ce mai multi credinciosi veneau in cautare de ajutor prin rugaciune si vindecare fizica si sufleteasca.

Printre vizitatori a fost si Stefan cel Mare in 1451, dupa ce si-a pierdut tatal, Bogdan al II-lea. Atunci pustinul Daniil a prevazut ca Stefan va deveni domnitor, fapt ce s-a si intamplat in 1457. Tot la indemnul lui domnitorul construieste Manastirea Putna in 1466, iar dupa sfintirea ei in 1470, se retrage la Voronet. Mai tarziu domnitorul vine si ii cere din nou sfatul dupa infrangerea din 1476 de la Razboieni. Pustinicul l-a sfatuiti sa nu renunte si ca va birui, iar previziunea s-a adeverit, iar in cinstea acestei victorii, domnitorul a construit in 1488 Manastirea Voronet. Dupa sfintirea manastirii, Daniil se muta din chilie si isi va gasi sfarsitul vietii ca egumen al manastirii, el fiind inmormantat in biserica Manastirii Voronet. Pe piatra de mormant scrie: „Acesta este mormantul parintelui nostru David, schinomonahul Daniil.”

Chilia din stanca

A fost sapata de insusi Daniil, in genunchi cu dalta in mana timp de mai multi ani. Paraclisul construit era format din pronaos, naos si altar. Incaperea de sub paraclis era folosita drept chilie. Conform legendelor Daniil a trait in acest loc timp de 20 de ani.

In prezent Chilia lui Daniil Sihastrul este un loc de pelerinaj pentru turistii care cauta sprijin divin.

In aceeasi perioada am vizitat si urmatoarele obiective:

Daca doriti sa va cazati in aceasta locatie, sau in imprejurimi, puteti face rezervarea de pe booking, de pe acest link.

Daca ti-a placut articolul, poti da like la pagina de Facebook Viata prin Fotografie by Ana & Mihai Serban 🙂

Aparate foto utilizate

Sony A7II – Il puteti achizitiona de aici

Sony Alpha A6000 + obiectiv kit 16-50 mm + obiectiv SEL 55-210 mm – il puteti achizitiona aici

Pentru alte aparate asemanatoare consultati acest link

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *