Cetatea Sucevei

Cetatea Sucevei

In luna aprilie am vizitat una dintre cele mai interesante si frumoase cetati de pe teritoriul tarii si anume Cetatea Sucevei, cunoscuta ca si Cetatea de Scaun a Sucevei. Fiind in perioada Pastelui nu stiam daca o sa gasim sau nu cetatea deschisa, dar am avut noroc sa aibe program normal.

Un mare avantaj este dat de faptul ca cetatea a fost renovata si au fost folosite si integrate cele mai noi tehnologii, iar prin aceasta metoda s-a facut mult mai interesant turul cetatii. Odata ajuns in fata constructiei, vei fi atras de maretia zidurilor si de fortificatiile acesteia.

Localizare

Partea buna este ca se poate ajunge foarte usor la Cetatea Sucevei, aceasta se afla efectiv in orasul Suceva. Poti petrece o zi intrega in acea locatie, deoarece in imediata apropiere a cetatii se afla Muzeul Satului Bucovinean sau Parcul Cetatii.

Turul cetatii

Odata ce treci de masivele porti de la intrare vei patrunde deodata intr-o lume de mult apusa, dar care este imbinata foarte inteligent cu tehnologia de astazi.

In fiecare incapere in care intri vei fi intampinat de ghizii virtuali ai cetatii, profesorul si invatacelul sau. Acestia apar pe pereti intocmai ca niste fantome din trecut ­čÖé

Te vor plimba prin fiecare incapere din cetate si iti vor povesti istoria si legendele trecutului.  Cetatea este bine intretinuta, curata si destul de mare.

Intotdeauna mi-a placut sa vizitez sala armelor in fiecare cetate / castel in care am intrat.

Cei doi ghizi virtuali ne-au dus si in visteria cetatii. Frumooooos si acolo ­čśŤ

O alta incapera interesanta care te facea sa te simti ca in Urzeala Tronurilor a fost sala tronurilor. In dreptul fiecaruia gaseai o emblema si un mic scurt istoric.

Iti ia ceva timp ca sa parcurgi toate incaperile, iar la final merita sa stai si sa faci o mica pauza in curtea din Cetatea Sucevei.

Scurt istoric

Prima mentiune a cetatii dateaza din 10 februarie 1388, cand regele Poloniei cere voievodului Petru I un imprumut de 3000 de ruble. Cetatea este mentionata si in documentate din anii 1393 si 1395. Tot in 1388 a fost mutata si capitala Principatului Moldovei din orasul Siret in Suceava. In aceasta locatie Petru I Musat a construit un castel fortificat ca resedinta voievodala.

Avea o forma dreptunghica cu laturile de 40m x 36m. Fiecare colt si mijloc de latura era prevazut cu cate un bastion cu latura de 4 metri. Latura estica era prevazuta cu un sant de aparare de aprox 10 m adancime.

Intrarea in cetate se facea pe partea sudica. Aceasta a fost fortificata cativa ani mai tarziu, 1400-1432, de catre Alexandru cel Bun, care a constuit un zid paralel cu cel al cetatii si a pavat curtea interioara si rutele de acces.

Stefan cel Mare

Cetatea Sucevei s-a dezvoltat cel mai mult sub conducerea lui Stefan cel Mare care si-a dat seama de necesitatea fortificarii suplimentare a cetatii.

A construit initial un zid de incinta ce a inconjurat fortul musatin. A fost construit in doua etape, prima fiind in 1476, elementele de fortificatie reprezentau 3 turnuri (pe laturile de vest sud si est) si un zid care avea 15 m inaltime fata de fundul santului de aparare, fiind prevazut cu creneluri.

In vara anului 1476, Cetatea Sucevei a fost asediata de ostile turcesti, dar atacul a fost respins. Acest asediu a demonstrat vulnerabilitatea zidurilor si a turnurilor patrate in fata artileriei.

Ulterior zidul a fost intarit pana la o grosime de 3,5 m, au fost adaugate bastioane, iar cele patrate au fost intarite cu alt zid circular.

Santul de aparare a fost largit, dar nu putea fi umplut cu apa, existand riscul ca aceasta s-ar fi scurs pe latura de nord. Intrarea a fost mutata pe latura nord-estica, accesul realizandu-se pe un pod, cu o parte mobila si una fixa.

A rezistat de-a lungul timpului

Cetatea a mai fost asediata in anii 1485 si 1497 de catre armatele turcesti si poloneze, dar ambele au esuat in cucerirea cetatii.

Din pacate, urmatorii stapani ai cetatii nu au pus mare accent pe dezvoltare, iar in anul 1538 o oaste numeroasa condusa de insusi Suliman Magnificul intra in cetatea condusa de Petru Rares fara a intampina nici o rezistenta. Petru a fost tradat de anumiti boieri moldovenesti care au preferat sa se alature ostilor straine.

Suliman il numeste pe Stefan Lacusta domn, si in acele zile Moldova este crunt jefuita de ostirile straine.

Cetatea ajunge pe rand sub conducerea lui Despot Voda, Stefan Tomsa, Aron Voda, Stefan Razvan, Ieremia Movila, Vasile Lupu, Stefan Petriceicu si Gheorghe Duca.

In urma timpul ultimei domnii are loc un cutremur puternic care duce la prabusirea laturii nordice si a celui mai mare turn. In urmatoarele 2 secole cetatea a intrat intr-o degradare accentuata, devenind incet incet o ruina.

Primele restaurari s-au facut in secolul XX de catre arhitectul austriac Karl A. Romstorfer. In 2004, cu ocazia comemorarii a 500 de ani de la moartea lui Stefan cel Mare incepe o restaurare partiala a cetatii.

In prezent este una dintre cele mai bine intretinute cetati din Romania, loc in care trecutul se imbina cu tehnologia moderna, cei mari cat si cei mici pot pasi pe urmele trecutului si insufleti din nou o cetate care a adapostit mii de suflete de-a lungul timpului.

In aceeasi perioada am vizitat si urmatoarele obiective:

Daca doriti sa va cazati in aceasta locatie, sau in imprejurimi, puteti face rezervarea de pe booking, de pe acest link.

Daca ti-a placut articolul, poti da like la pagina de Facebook Viata prin Fotografie by Ana & Mihai Serban ­čÖé

Aparate foto utilizate

Sony A7II┬á– Il puteti achizitiona de aici

Sony Alpha A6000 + obiectiv kit 16-50 mm + obiectiv SEL 55-210 mm – il puteti achizitiona aici

Pentru alte aparate asemanatoare consultati acest link

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *