Manastirea Humor

Manastirea Humor

Daca ajungi in Bucovina merita sa faci o mica oprire si la Manastirea Humor. Este o locatie linistita, curata, in care te poti relaxa printr-o mica plimbare.

Cum ajungi?

Este situata la 5 km de Gura Humorului in satul Manastirea Humorului. Zona este una foarte frumoasa, inconjurata de dealuri si munti, pe valea Raului Humor.

Noi am vizitat Manastirea Humor in perioada Pastelui, si era destul de multa lume, dar nu la un nivel care sa iti provoace vreun fel de disconfort.

Monument istoric

Manastirea Humor a fost inclusa pe lista monumentelor istorice din Suceava. Aceasta a fost inclusa in anul 2015 avand codul de clasificare SV-II-a-A05570.

Scurt istoric

Povestea ei incepe in prima parte a secolului al XV-lea, in perioada lui Alexandru cel Bun, cand s-a inaltat o micuta bisericuta de lemn, in jurul careia s-a dezvoltat cu timpul un asezamant monahal.

In primii zeci de ani din secolul al XVI-lea biserica zidita de vornicul Ivan s-a prabusit. Ruinele acesteia se mai pot inca vedea la aprox. 500 de metri de actuala biserica, ruinile vechii biserici fiind incluse si ele pe lista monumentelor istorice.

La biserica actuala s-a inceput constructia in 1530, de catre marele logofat Toader Bubuiog. In 1535 a adus o echipa de mesteri zugravi care a pictat biserica. Odata cu biserica au fost construite si chilii pentru calugari plus zidurile de aparare. In 1641 domnitorul Vasile Lupu a inconjurat ctitoria cu ziduri de piatra si a inaltat un turn masiv cu parter si trei etaje.

In urma anexarii Bucovinei la Imperiul Habsburgic, s-a desfiintat Manastirea Humor, iar cu timpul chiliile s-au ruinat, iar biserica s-a transformat intr-una parohiala. Ansamblul monahal a servit pe rand ca scoala pentru copii localnicilor, iar in 1850 ca depozit pentru materialele autoritatilor austriece.

Chiar si dupa unirea Bucovinei cu Romania biserica a ramas una parohiala. In anii 60-70 din secolul al XX-lea s-au efectuat restaurari, iar in iulie 1991 arhiepiescopul Pimen Zainea a reactivat asezamantul ca unul monahal de maici.

In prezent (2018) in complexul Manastirii Humor locuiesc 20 de maicute, care convetuiesc impreuna si isi impart indatoririle.

In aceeasi perioada am vizitat si urmatoarele obiective:

Daca doriti sa va cazati in aceasta locatie, sau in imprejurimi, puteti face rezervarea de pe booking, de pe acest link.

Daca ti-a placut articolul, poti da like la pagina de Facebook Viata prin Fotografie by Ana & Mihai Serban 🙂

Aparate foto utilizate

Sony A7II – Il puteti achizitiona de aici

Sony Alpha A6000 + obiectiv kit 16-50 mm + obiectiv SEL 55-210 mm – il puteti achizitiona aici

Pentru alte aparate asemanatoare consultati acest link

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *