Pietrele Doamnei

Pietrele Doamnei

Pastele 2018 ne-a gasit in Bucovina, fiind in zona cateva zile, am spus ca merita sa dam o fuga pana la Pietrele Doamnei. Nu am urcat pana sus, neavand echipamentul potrivit (sugerez tuturor care vor sa urce pana sus, sa vina pregatiti cu echipamentul adecvat).

Fiind aglomerat am spus sa sun intai la Cabana Rarau si sa intreb daca se poate urca si daca este aglomerat. Raspunsul a fost ca drumul este OK si ca nu este aglomerat, doar ca sunt ceva mai multi turisti decat de obicei. Trebuie sa specific faptul ca, am sunat dimineata pe la ora 8:30, si apoi ne-am urcat in masina si am plecat, noi fiind cazati la 10 minute de Suceava, in partea de sud.

Dezamagire totala

Tin sa precizez ca peisajul este unul superb, iar Pietrele Doamnei iti atrag atentia imediat, dar oamenii m-au facut sa plec cu un gust amar si sa spun ca a fost o experienta neplacuta.

Primul neadevar – ca si perioada din an, am fost imediat dupa sfarsitul iernii, iar la altitudinea respectiva inca era zapada. „Drumul este OK”, acesta a fost raspunsul primit. Au uitat sa precizeze faptul ca era deszapezit doar partial, iar in multe locuri se relizau ambuteaje. Zapada era destul de mare si nu puteai sa tragi masina in lateral ca sa treaca ceilalti.

Al doilea neadevar – „este si a fost liber zilele astea” tin sa precizez ca aproape 3 km i-am facut intr-o ora si ceva la urcat din cauza aglomeratiei, iar sus iti luau taxa pentru parcare, desi nu aveai unde sa parchezi si lumea a ajuns sa parcheze prin noroaie. La plecare coada era si mai mare.

O mare parte a vinei se datora si unora dintre soferi, care daca nu mai doreau sa stea la coada, coborau din masini, le inchideau si apoi o lasau acolo, in drum, iar toti ceilalti participanti la trafic trebuiau sa o ocoleasca. In toate acele zone se faceau ambuteaje.

Am plecat cu un gust amar, deoarece desi era foarte aglomerat pensiunea era in culmea fericirii de la toti turistii care plateau sa parcheze in noroi si poate poate mai intrau si in restaurant, sa cumperi ceva dupa aproape doua ore de stat bara la bara.

Cum ajungi?

Intreaga zona este o arie naturala protejata in partea de nord a Muntilor Rarau, la 1400 m. Aceasta se afla in partea de sud a orasului Campulung Moldovenesc, drum ce urmareste Valea Izvorului Alb catre Cabana Rarau.

Dupa ce intr-un final am reusit sa parcam, am urcat putin prin zapada, mai sus catre pietre, am facut cateva poze si apoi am plecat prin multimea de lume care statea la coada sa manance la restaurant. Restaurant care se bucura ca avea „doar cativa turisti”.

Inca o imagine demna de turistii nostri erau cuplurile care urcau pe panta alunecoasa si plina de zapada in pantaloni scurti si slapi (partea masculina) sau tocuri (partea feminina).

Legendele locului

Una dintre legende are legatura cu Petru Rares care a dat denumirea muntilor „Rarau”. In timpul celei de-a doua domnii cand a avut loc un atac al turcilor, Petru Rares si-a ascuns averea in munti si si-a trimis familia, pe Domnita Elena si fiica sa. Se spune ca, turcii au reusit sa dea de pestera plina de comori, dar domnitele au reusit sa scape la timp si sa se ascunda. In acest timp se rugau sa nu fie prinse. In timpul rugaciunilor o stanca s-a prabusit chiar peste pestera, ingropand de vii pe turci dar cu pretul averii ascunse.

Natura

Pietrele Doamnei sunt situate la o altitudine de 1634 metri in Muntii Rarau, fiind inalte de 70 de metri. Rezervatia naturala este una mixta de 933 hectare si apartine de Sit Natura 2000. Intreaga zona are o importanta deosebita datorita vegetatiei, dar si datorita fosilelor arheologice. In timpul cretacicului intreaga zona a fost acoperita de ape marine, in timp apa s-a retras si a aparut uscatul.

Zona este una foarte frumoasa si pot spune ca se merita sa ajungi cat mai sus, dar doar daca ai echipamentul potrivit.

Privelistea care se deschide in fata ochilor odata ce ajungi in varf, o vom prezenta intr-un articol viitor.

In aceeasi perioada am vizitat si urmatoarele obiective:

Daca doriti sa va cazati in aceasta locatie, sau in imprejurimi, puteti face rezervarea de pe booking, de pe acest link.

Daca ti-a placut articolul, poti da like la pagina de Facebook Viata prin Fotografie by Ana & Mihai Serban 🙂

Aparate foto utilizate

Sony A7II – Il puteti achizitiona de aici

Sony Alpha A6000 + obiectiv kit 16-50 mm + obiectiv SEL 55-210 mm – il puteti achizitiona aici

Pentru alte aparate asemanatoare consultati acest link

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *