Manastirea Dragomirna si Biserica Sf. Enoh

Manastirea Dragormina si Biserica Sf. Enoh

Daca ajungi in Suceava, merita sa te opresti la Manastirea Dragomirna si la mica bisericuta Sf. Enoh. Aceasta a fost renovata cu fonduri europene si acum arata foarte bine si este ingrijita.

Localizare

Este situata la aproximativ 12 km de Suceava in partea de nord a orasului, in satul Mitocu Dragomirnei, in comuna cu acelasi nume. Ea este inclusa pe lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2015 pe pozitia 305, cod  LMI SV-II-a-A-05577.

Odata ce ajungi in locatia respectiva te atrag peisajele frumoase dar si maretia zidurilor. In tot acel peisaj verde apare un bloc imens de piatra, iar imaginea respectiva iti ramane bine intiparita. Pe langa zidurile imense impresioneaza si manastirea in sine, care pare un monobloc imens, fiind diferita fata de celelalte monumente din zona.

Scurt istoric

In anul 1600 dupa revenirea domnitorului Ieremia Movila, fostul episcop Anastasie Crimca se retrage la mosia sa din Dragomiresti, unde impreuna cu rudele sale zideste o biserica mica din piatra in cadrul schitului vechi din lemn. Biserica avea hramul Sf. Enoh, Ilie, si Ioana Evanghelistul, urmand sa fie sfintita in anul 1602. Biserica a fost ctitorita astfel de Anastasie Crimcovici si marele logofat Lupu Stroici impreuna cu sotia lui Pascalina.

Ulterior logofatul Stroici va inmana lui Anastasie o importanta suma de bani in secret prin care sa finanteze construirea manastirii Dragomirna, o manastirea asa cum nu s-a mai vazut in Moldovlahia. Acesta a zidit biserica mare a Manastirii Dragomrina cu hramul „Pogorarea Sfantului Duh”. Aceasta a fost finalizata si sfintita in anul 1609. Din pacate singura datare de finalizare a constructiei s-a facut pe baza unei insemnari din Tetraevanghel din 1609.

Au urmat vremuri intunecate si astfel domnitorul Miron Barnovschi-Movila s-a vazut nevoit sa inconjoare manastirea cu ziduri de aparare cat mai inalte. Dupa aceasta modificare asezarea a devenit una fortificata cu turnuri de aparare in fiecare colt si unul principal pe mijlocul laturii sudice.

Mitropolitul Anastasie Crimca a murit in anul 1629 si inmormantat in pronaosul bisericii sub o lespede de piatra ne-inscriptionata, fiind considerat un gest de discretie. In timp, asezarea a devenit foarte importanta, devenind un puternic centru cultural.

Vremuri tulburi

Din pacate, Manastirea Dragomirna a trecut si prin situatii mai dificile. Inamicii tarii au trecut in mai multe randuri si au jefuit tot ce se putea. Un mare atac a avut loc in mai 1653, dupa ce cazacii au atacat si toate bunurile manastirii si ale boierilor care se adapostau in ea, violand femeile aflate in interiorul lacasului de cult.

Un alt atac a avut loc pe 2 octombrie 1658, cand Manastirea Dragomirna a fost jefuita de tatari.

Reparatii ulterioare

Prima consolidare a fost facuta in jurul anului 1762 si a urmat o perioada infloritoare intre anii 1763-1775. In 1767 imaprateasa Ecaterina a II-a a Rusiei a daruit Manastirii Dragomirna in 1767 un policandru de cristal si vestitul clopot mare, denumit Zaporojanul, cu peste 1100 de kg.

Dupa ocuparea Moldovei de catre austrieci in 1775, acestia au impus restrictii vietii monahale. Autoritatile au trecut toate pamanturile administrate de episcopie in administrarea imperiului. Astfel din 10 manastiri si 13 schituri au ramas doar 3 manastiri (Dragomirna, Putna si Sucevita) care aveau maxim 25 de calugari.

Multi ani mai tarziu, in 1960, mnastirea Dragomirna a devenit una de maici, iar pana in 1976 s-au facut restaurari.

In prezent

Se vede faptul ca, s-a investit in ultimii ani in acest lacas de cult, acesta fiind reabilitat in anii 2012-2012 prin programul „Restaurarea si conservarea patrimoniului cultural si modernizarea infrastructurii conexe la Manastirea Dragomirna”. Am ramas totusi impresionat deoarece s-a tinut cont de aceste investitii si constructia arata foarte bine si in prezent.

Am ramas impresionat de constructie in sine, are o lungime de 35 m, latime de 9.5 m si inaltimea de 42 m.

Pe langa constructia Manastirii recomand sa vizitati si Biserica Sf. Enoh. Este cea mai veche, iar aerul plin de mister care il emana pot spune ca m-a atras mai mult decat manastirea in sine. Sugerez sa va plimbati si prin micutul cimitir, veti observa cateva insemne interesante pe morminte.

In aceeasi perioada am vizitat si urmatoarele obiective:

Daca doriti sa va cazati in aceasta locatie, sau in imprejurimi, puteti face rezervarea de pe booking, de pe acest link.

Daca ti-a placut articolul, poti da like la pagina de Facebook Viata prin Fotografie by Ana & Mihai Serban 🙂

Aparate foto utilizate

Sony A7II – Il puteti achizitiona de aici

Sony Alpha A6000 + obiectiv kit 16-50 mm + obiectiv SEL 55-210 mm – il puteti achizitiona aici

Pentru alte aparate asemanatoare consultati acest link

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *