Manastirea Zamca

Manastirea Zamca

Daca esti in orasul Suceava merita sa te opresti macar pentru cateva minute la Manastirea Zamca. Noi, din pacate, nu am vazut-o decat din exterior, fiind inchisa in perioada in care am vizitat orasul.

Localizare

Se afla in orasul Suceava, in apropiere de Casa Judeteana de Pensii, pe strada Zamca. Zona este una interesanta, cu destul de multa verdeata in jurul Manastirii, dar putea fi curatata mai bine.

Scurt istoric

Complexul a fost construit in 1606 de catre armeni in partea vestica a orasului. Zona a fost inchisa cu ziduri inalte, sub forma de patrulater, dar fara turnuri de aparare. Ansamblul este format din 3 cladiri: Biserica Sf. Auxentie, intrarea vestica in incinta manastirii unde se afla o cladire cu paraclis la etaj si un turn cu clopotnita pe latura estica.

Manastirea a fost inclusa pe lista monumentelor istorice din judetul Suceava in anul 2004, cod SV-II-a-A-05485.

Traditia armeana mentioneaza faptul ca au fost 3 ctitori, fratii Hagop, Auxent si Grigor. Manastirea s-a dezvoltat frumos, pana in cea de-a doua domnie a lui Gheorghe Duca, cand a avut loc o creste a impozitelor si in urma unor persecutii s-a produs o emigrare a armenilor impreuna cu episcopul Mennas in Transilvania. Din acest moment, manastirea a inceput sa isi piarda din influenta.

In anul 1691 Sobieski a invadat Moldova, iar la retragere a stationat garnizoane poloneze in complexele fortificate, printre care si Manastirea Armeneasca. In acest moment au fost adaugate zidurile si bastioanele, precum si valul de pamant ce inconjoara complexul pe laturile de nord, est si sud. Din acel moment se spune ca, a ramas denumirea de Zamca (din termenul polonez „zamki”, care inseamnaa fortificatii, locuri intarite). Aceasta a ramas sub conducere straina mai bine de 130 de ani, pana in 1827, cand a fost recastigata de armeni.

Renovari

In perioada 1954-1956 s-au efectuat cercetari arheologice, care au scos la iveala complexe de locuire si alte vestigii, iar in anii urmatori, 1957-1965 s-au restaurat zidurile. O consolidare mai importanta a inceput in 1994, dar cu o viteza foarte mica, din lipsa de fonduri. Din pacate, acum cativa ani a avut loc o alunecare de teren, cand s-a prabusit o bucata din deal, cu tot cu padure, pe o adancime de 20 de metri. Daca nu se va consolida locatia respectiva, conform specialistilor, la urmatoarea alunecare de teren se va prabusi jumatate din teritoriu printre care si paraclisul si dezastrul va ajunge aproape de biserica.

In prezent Manastirea Zamca nu are o viata monahala, ci doar au loc slujbele saptamanale.

In aceeasi perioada am vizitat si urmatoarele obiective:

Daca doriti sa va cazati in aceasta locatie, sau in imprejurimi, puteti face rezervarea de pe booking, de pe acest link.

Daca ti-a placut articolul, poti da like la pagina de Facebook Viata prin Fotografie by Ana & Mihai Serban 🙂

Aparate foto utilizate

Sony A7II – Il puteti achizitiona de aici

Sony Alpha A6000 + obiectiv kit 16-50 mm + obiectiv SEL 55-210 mm – il puteti achizitiona aici

Pentru alte aparate asemanatoare consultati acest link

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *