Manastirea Sf. Mina din Rosiori
In drumul spre Bucuresti dinspre Suceava, ultimul obiectiv turistic vizitat de noi a fost Manastirea Sf. Mina din Rosiori. Constructia se vede de la mare distanta, fiind destul de impunatoare si cu cat te apropii, cu atat ai senzatia ca mergi catre un castel medieval.
Localizare
Se poate merge catre Manastire pe Drumul European E85 Falticeni – Roman, unde trebuie sa fii atent sa faci stanga, daca se vine dinspre Falticeni, pe un drum de aproximativ 1 km.
Scurt istoric
„Dealul bisericii” asa cum este cunoscut locul in care se afla in prezent manastirea, are un istoric religios. Pe teritoriul respectiv au fost in trecut schituri si calugari. Acestea s-au distrus in timp, gasindu-se osemintele calugarilor si ruinele cladirilor. Primul schit a existat in perioada secolului al XIX-lea, iar al doilea a existat intre anii 1934-1937. Cei 17 monahi care au locuit aici, nu au dorit sa recunoasca trecerea la calendarul gregorian in 1924 si din aceasta cauza, au fost persecutati, biserica demolata si plantati salcami pe locul respectiv, clopotul lacasului demolat ajungand la biserica din satul Oniceni.
Conform legendei, in momentul in care puterea a fost preluata de comunisti, s-a dorit transformarea terenului intr-unul arabil, dar cand s-a dorit ridicarea pietrei Sfintei Mese, nu s-a putut face acest lucru, iar rotile tractorului au explodat, iar aceasta a ramas pe pozitii.
Dupa revolutia din decembrie 1989 credinciosii au dorit reconstruirea bisericii in zona. Astfel in 1990 s-au pus bazele unui paraclis din BCA, in forma de cruce. Restul constructiilor au inceput in 1995 (biserica mare, paraclisul, clopotnita, zidurile, chiliile. De-alungul anilor biserica a primit mai multe relicve religioase. Are trei clopote sfintite in iulie 2006. Un clopot de o tona donat de o familie din Iasi, si inca doua de combinatul siderurgic din Galati.
In prezent
In prezent la manastire sunt 7 calugari, staretul fiind Varnava Ene. In interiorul acesteia nu se consuma carne (cu exceptia pestelui), iar calugarii muncesc in gospodarie, bucatarie, constructii, etc. De asemenea manastirea dispune de un parc auto impresionant de 4 camioane, 2 fandrome, wolla, autogreder, etc. Toate se pot inchiria catre terte parti.
Manastirea nu este finalizata nici in prezent, dar cu toate ca nu sunt fonduri cladirile impresioneaza prin marime si grandoare, fapt din ce in ce mai bine observat in prezent.
Dezastre
Din pacate constructiile nu au fost ferite de dezastre, iar corpurile cladirilor au fost cuprinse de flacari intr-un incendiu de proportii pe 24 iunie 2018. Interventia a fost ingreunata si foarte dificila datorita suprafetei foarte mari de raspandire a focului asupra chiliilor. Din fericire nu au fost victime.

In aceeasi perioada am vizitat si urmatoarele obiective:
- Biserica Adormirea Maicii Domnului din Cacica
- Biserica de Lemn Dragos Voda
- Biserica Sfantul Enoh
- Cabana Rarau + Pietrele Doamnei
- Chilia lui Daniel Sihastru
- Izvorul Sentinela
- Obiectivele turistice din Falticeni (Casa Memoriala a lui Mihail Sadoveanu; Muzeul Apelor)
- Obiectivele turistice din Statiunea Lacul Rosu (Lacul Rosu; Cheile Bicazului; Barajul Bicaz; Capela Sfantului Christopher)
- Obiective turistice din Suceava (Statuia lui Stefan cel Mare; Cetatea de Scaun a Sucevei; Muzeul Satului Bucovinean; Manastirea Zamca; Parcul de la Cetatea de Scaun a Sucevei)
- Manstirea Dragomirna
- Manastirea Humor
- Manastirea Sfanta Mina
- Manastirea Putna
- Manastirea Voronet
- Muzeul Arta Lemnului
- Muzeul Oualelor
- Salina Cacica
Daca doriti sa va cazati in aceasta locatie, sau in imprejurimi, puteti face rezervarea de pe booking, de pe acest link.
Daca ti-a placut articolul, poti da like la pagina de Facebook Viata prin Fotografie by Ana & Mihai Serban 🙂
Aparate foto utilizate
Sony A7II – Il puteti achizitiona de aici
Sony Alpha A6000 + obiectiv kit 16-50 mm + obiectiv SEL 55-210 mm – il puteti achizitiona aici
Pentru alte aparate asemanatoare consultati acest link
[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]