Cetatea Fagarasului

Cetatea Fagarasului

In luna februarie 2019 am vizitat Cetatea Fagarasului. Eram doar in trecere catre Sambata de Sus si nu aveam in plan oprirea, dar pot spune ca a meritat vazuta. Amplasata chiar in centrul orasului, impozanta Cetate a Fagarasului este un monument deosebit cu aproape 700 de ani de istorie.

Localizare

Se afla pe Strada Mihai Viteazul, nr. 1, Fagaras. Intreaga cetate este inconjurata de apa, iar din singurul punct de acces catre aceasta, se pot lasa masinile in parcarea amenajata. Tot in parcare puteti gasi tarabe cu suveniruri sau cate ceva bun de mancare.

Program de vizitare

1 iunie – 30 septembrie
luni inchis,
marti – vineri 8:00-19:00
sambata-duminica 10:00-18:00
1 octombrie – 31 mai
luni inchis
marti-vineri 8:00- 17:00
sambata -duminica 9:00-17:00
Taxe de vizitare
Taxa bilet adulti – 15 lei
Taxa bilet elevi, studenti, pensionari – 7 lei
Se asigura ghidaj individual pe circuit expozitional grupurilor organizate, de minimum 15 persoane.
ultima intrare – cu o ora inainte de inchidere.

Mai multe detalii sau date actualizate gasiti aici.

Turul cetatii

Din parcare veti trece de primul zid de aparare prin poarta cetatii si apoi mai departe catre curtea principala.

Daca veti urma un pasaj ingust si nu va este teama de locurile mai inghesuite, veti ajunge in interiorul…..

unui turn de aparare, transformat intr-o sala de prezentare.

Indiferent de ce traseu de vizitare veti alege, important este sa treceti prin toate incaperile, merita deoarece o sa descoperiti descoperi sali impresionante.

Pe parcursul vizitei, armuri interesante va vor intampina in diferite incaperi.

Pe noi ne-au fascinat inclusiv vechile scari

Dar si incaperile pline de istorie

Nu uita in schimb sa te uiti si in sus, candelabrele, desi vechi, sunt foarte frumoase.

Scurt istoric

In locul actual se afla o simpla fortificatie din lemn si santuri din pamant. Pentru a tine piept invaziilor straine s-a decis construirea unei cetati demne de domeniul feudal al Fagarasului. Constructia a inceput in 1310 cu scopul de a obtine un patrulater cu bastioane in fiecare colt si un avanpost pe latura estica.

In 1526 Stefan Mailat a devenit voievod al Transilvaniei, astfel Fagarasul si imprejurimile sale au intrat sub protectia sa. Voievodul a decis ca, pozitia trebuie consolidata si astfel cetatea sa fie imbunatatita. In 1528 acesta devine un castel fortificat. Structura se schimba, zidurile exterioare sunt dublate si au fost construite noi incaperi. In 1541 otomanii ataca cetatea, iar Stefan Mailat ajunge prizonier, murind 10 ani mai tarziu, departe de casa, in Constantinopol.

Cea mai roditoare perioada a cetatii a fost sub conducerea lui Mihai Viteazul. Cetatea a ajuns sub conducerea lui in 1599 si a daruit-o sotiei sale Doamna Stanca. In acea perioada castelul a inflorit si cele mai frumoase baluri aveau loc in acesta. Insa totul nu a durat mult, ci doar pana la moartea Voievodului.

De-a lungul timpului au avut loc mai multe imbunatatiri:

In 1617 Turnul Rosu din partea de sud-vest a fost inaltat cu inca 2 nivele, iar in 1630 santul de aparare a fost largit si a fost adaugat un pod rabatabil. In 1657 principesa Zsuzsanna Lorántffy a infiintat o scoala cu predare in limba romana, cursurile avand loc in cetate.

A fost o perioada buna, pana in 1696 cand Cetatea Fagarasului a fost preluata de austrieci, Transilvania fiind sub dominatie habsburgica. Incet incet a fost transformata in cazarma, iar 3 ani mai tarziu in inchisoare militara.

In 1721 sediul Episcopiei Greco-Catolice a fost mutat in Fagaras, o parte din castel fiind transformata in resedinta episcopului Ioan Giurgiu Patachi, dar acesta a preferat sa isi mute locatia in Castelul Brukenthal (devenit o ruina in momentul de fata).

Din acest moment cetatea a intrat intr-o perioada nefasta transformandu-se intr-o ruina, pana la Nicolae Iorga in 1903 si a ramas fortareata militara pana in 1948, cand sub conducerea comunista cetatea este folosita ca si inchisoare. A fost o perioada dificila, iar zidurile cetatii au fost martore torturilor la care au fost supusi prizonierii politici (aprox 1000 de persoane). Multe persoane au fost torturate pana la moarte si nu exista o statistica privind decesele. Se presupune ca multi prizonieri au fost inmormantati pe ascuns in timpul noptilor. Exista chiar si o carcera de doar 50 de centimetri, in care puscariasii trebuiau sa stea ghemuiti in apa rece pana la genunchi.

In prezent

Se merita sa o vizitezi. Nu doar interiorul, sugerez sa va plimbati si printre zidurile inalte.

In timpul plimbarii veti fi intampinati de catre un cavaler improvizat, dar destul de interesant, acesta luptand cu timpul si interperiile.

Este un loc plin de istorie care merita vizitat. Daca doriti sa va cazati in aceasta locatie, sau in imprejurimi, puteti face rezervarea de pe booking, de pe acest link.

Daca ti-a placut articolul, poti da like la pagina de Facebook Viata prin Fotografie by Ana & Mihai Serban 🙂

Aparate foto utilizate

Sony A7II – Il puteti achizitiona de aici

Sony Alpha A6000- il puteti achizitiona aici

Pentru alte aparate asemanatoare consultati acest link

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *